Ratings and Recommendations by outbrain

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Hari ini ..............

Salam semua...........d hari pertama cuti sekolah... Ada yang dah bertolak balik ke kampung?? Ada yang sibuk ngan kenduri kendara? Sape nak kawin? Sape nak sunat?sape...sape...& sape???

Semalam berlalu camtu jer..arini pun bermula dengan camni...camtu? camni? aper tu???....
Soriiiiii...kepala ni tengah lalok sket...mata berpinar2 cam nak cium keyboard laptop nih..tapi d gagahi jua...hanya untuk menyampaikan khabar tentang diriku ini...agar tiada siapa yang risau!!.. (Perasan!!ntah sape yg peduli ntah!!!)..pe2 la, asalkan hepiiiiiiiii.........

Alhamdulillah syukur, takde pe2 yg terjadi kat aku! Gi klinik semalam dapatla 5 jenis ubat yang perlu d makan dengan penuh dedikasinyer..Doc kata maybe aku tersalah makan. Sakit perut dah makin kurang....taklah cam aritu... Len kali kena berhati2...takmoh makan bukan2.. tapi mood ku masih tak pulih sepenuhnya...nak "merayap" cari 'makan' kat umah orang pun cam malas jerrrr.


Nasi Lemak lagik. Senang sebab nanti tak pikir nak masak lagi. Buat bekpes pagi tadi merangkap lunch sekalik. Pastu aku nak berehat serehat2nyer... Lunch tadi just + ayam goreng tomyam pedas. Kain pun tak berlipat lagi ni, tapi mata cam nak tertutup. Makan ubat tu mengantukla.




Aku makan Bun Coklat ni je cicah ngan sambal tumis nasi lemak tuh. Resepi dr cik adik yg ada kat Tokyo tu...sape lagi kalau bukan Ros....Bahagian atas bun ni agak keras sket, terlebih bakar...kaler ceklat, tak dapat nak agak bila bun ni dah masak.. sib baik tak hangus! Oven aku tu panas sket. Kalau kat resepi tulis 180, aku kena turunkan paling2 ke 160, kalau dak, lom masak dah hangus!!!

Bak-So-To

N3 ni sepatutnya d publish semalam...tp sbb line mengong, aku save aje la. Malas nak edit balik. Aku nak g klinik satgi ni...perut masih sakit w/p kurang dr smlm. Mlm td takleh tido...sakitnye mencucuk2...sebijik cam kontraksi nak bersalin..Sampai menangis!! Hb dok urut..sapu minyak.. Sakittt!!! Anak2 tengok jer... Sib baik esok dah cuti skul & hb ada kat umah. Doakan aku takde pe2 ek....Cau.......adiosssss....

*********************************
Ntah naper....sakit tul perut aku nih!!...cam rasa nak bersalin lak..tapi setakat bersalin baju ajee la....makan banyak sangat ke kue dangai tu?? Rasanya tak kot!! Setakat 5 ketui ajer..ingatkan sbb tak makan nasi ker...so aku pun watlah kuah bakso,tuk dimakan ngan nasi impit yang ada banyak belen bekpes tadi. Kiranya wat makan malam hb sekali nanti. Okla,. dengan kesihatan yang tak mengizinkan ini... Dah makan tak ilang pun sakitnye..malah makin sakit laks. Kenapa nih??? Aduiiiiiiiiiiii...sakitttttt gilersssssss...........


Demam Dangai...............

Cepat betul virus ni merebak.............menular ke setiap pelusuk umah...aritu bun kentang c Ros tu, arini kue Dangai kak As...

Ni projek lewat pagi tadi. Tak masak tuk lunch, just wat makaroni sup untuk kakak. Biasalah, cik hb tak balik makan...aku pun didatangi penyakit M ler... Aku makan ni aje la nampaknyer...Secara jujurnya, ini 1st time aku kenal, aku makan, & aku tau tentang kue nih!.. Iushh...ntah dok kat pelusuk mana agaknye cik ct kite ni kan???...


Guna idea Sue guna muffin tray. Senang keje den!!... Tak taula jadi ke idak kue ni..sebab tak tau camne rasanye.. Touch-up sket bg nmpk ala2 mat saleh....heheeh..just bg sket kaler2 n tabur ceklat urai. Tapi...tetap d pulaukan oleh anak2ku itew... Sib baik just wat 1/2 adunan, tu pun dapat 11 ketui...Sape nak makan?? aku jugak!!!!



Rasanya kenyal2 manja & lemak manis kelapa kering tu.. Tak kering sangat, sbb aku boh air lebih kot!! Tapi sedap...& x bape garing...kononnya nak bagi anak2 le..depa kalau ada itam2 sket memang tak moh. Ni takde itam...ceklat je sket...punyalah cun melecun...tetap tolak gak.. Saje nak bagi mama dia bulat! Erm..tak dapat den nak nolong eh!!

Hati2 d jalan Raya................

Salam d pagi Khamis yang cerah....opss..tajuk takde kena mengena ngan n3 d bawah.....
Urm..tinggal sehari lagi untuk semua pelajar d seluruh M'sia bercuti.. tapi bagi yg duduk kat Pantai Timur tu, ari ni last day skul. Seronoknyer... pasni leh packing baju, balik kampunggggggggggg...jumpa atuk, nenek, pakcik, makcik, sepupu sepapat.. Best kan dapat balik kampung!!!.....Rindunyerrrrrrrrrrrr.............

Duduk jauh ni terasa sesangat..laktu tahun ni pun rasanya berhari raya kat sini. Kiranya dah tahun ke-2 raya kat Miri nih!!...Sib baik ada kengkawan cikgu yang ramai tak balik.. Almaklumla, bila dah berfamili ni...keje lak sorang...bajet kena pandai...kalau tak haruuuu.....

Malam tadi terpikir2 cam nak nasi lemak tuk bekpes, sebab arini hb ada meeting kat SMK Lopeng Tengah, dr pagi sampai ke petang..so dia takkan balik lunch.. Kalau takde sape nak makan lunch ni cam malasssss sket nak masak memasak. So kalau wat nasi lemak, terus merangkap lunch untuk org yg kat umah ler..tapi bila pikir2 balik...asik2 lemak jer...++++ le lemak yg berkumpul kat badan nih!!...so CANCEL!!!!..

Malam tadi gak ku rebus nasi impit segera ni. Senang!!..sambil aku merayap memalam mencari mangsa... So pepagi tadi tinggal wat kuah kacang yg simple!. Kacang lak ada yg dah di blend hancur..Blehla.. nak wat semula kasi kaso2 sket cam malas... Yang penting hb makan bertambah2..cam makan tengahari laks :).....



Layan nasi impit wif kuah kacang hancur & telur kandar belen semalam... So yummy!!!

Telur yang di kandarkan....

Sebenarnya takde cite nak tulis...tengah blur nih.. Masak arini pun cam malas jekk.. tapi pe2 pun kena masak gak kan??... Nanti hb ku balik mau makan ape??.....

So arini masak yg biasa & ringkas!!!!....



Telur ayam...Ish...ayam lagik!!!.. tak dapat ibunya, telurnya pun jadikkkk... Ayam2, nasib ko la ayam.. asik jadi habuan kuarga cikgu Saiful jek...
Telur ni masak Kandar style Kak Asma itew...yg resepi asalnye menggunakan daging. Aku ni cam biasalah bab2 durhaka nih. Tapi durhaka pasal makanan je yek!!! Okla tu kan....mempelbagaikan versi resepi...yang penting..Puas Hati!!!! Ada Percaya ?????

Award lagik....



Cam bertuah rasanye bila dapat award camni kan??...itu tandanya ada gak yang menghargai kita, walau hanya kenal d alam maya.... Mekasih banyak2...pada sape??? pada HaSue, i love u.

Pada member2 blogger yang singgah menjengok umahku ni..silalah amik award ni ek!!.. cayang kamu suma...moga persahabatan kita d alam maya ni berkekalan....amin...

Dalam keterpaksaan....

Budak 2 ni kalau tak kena paksa memang tak moh tido siang... Kalau c adik tu, siang mesti tido, tupun bila dah puas melalak ler.. C kakak kalau abah dia takde senang je d suruh tido. Kalau abah dia ade...urmm.....nak main jer.. Abah rajin melayan...Yang mama dia ni cuba kalau suh tido, memang lajuuuu...cuma takde peluang jek!!

Tadi lepas balik skul, hb kuar gik, hb kena anto bebudak skul gi latihan lalulintas Shell...so anak2 aku paksa tido. Jadi tarzan kejap ar.. Adik bila suh tido wat dondang sayang la...berdondang ala rock punyer.. Dahtu time tu le nak cari otomen dia..nak peluk...time tu gak nak pakai jam batman... Geram tul!! Dahle bangun awal..tapi yang pelik tu..c adik bila dah tengah nangis tu, aku tunjuk "nak susu mama?" ngan landing baik nyer..terus menerpa! cam kena magnet!!.. Tula pasal.. masih nyusu badan lagik bujang aku tuh!!


Sikit punya lena depa tido....best jer...

Asyik2 cikennnnnn................

Salam tengahari...di Hari Selasa yang redup & tenang...tapi tak setenang hatiku yang tensen ngan kemengongan line ni. Bayo tiap2 bulan tapi perkhidmatannya...aduh!!.. Memanglah tak mahal mana, tapi DUIT gak!!!!! Penat hb ku kerja!!!!

Tak lama lagi dah cuti sekolah...& aku adalah orang yg paling2 gumbira!!..mengalahkan budak sekolah lak gayanya.. Cuti 2 week sebenarnya taklah lama mana pon..tup2 dah naik skul semula.
Tapi yang bestnye..bila cuti, hb akan ada full time kat umah.. ada special feel bila hb ada kat umah. Takde plan pe2 gi tuk cuti kali nih. Nak blk S'jung memang idakla... yang pasti 'pembersihan' umah secara besar2an akan berlaku!!

Hari ni aku masak ciken lagik!!..lagi2 ciken...ciken & ciken.. sampai muka ni pun dah macam ciken!!! Kokoookokkkkokokk....

Ayam Goreng Bercili. MIL selalu masak ini style... tak kira apa, ayam ke, ikan ke... Pedas2 sedap... Wat tumis sayur kobis wif lobak. Very simple & easy...



Wat Pengat keladi wif Pisang sebelum masak lunch tadi. Tengah di sejukkan...makan sejuk2 syiokk.... Manis2 lemak...sesuaiiiiiiiiiii nak menggebukan lagi bodi yg dah sedia gebus nih!!!

Bekpes............

Sesajer nak menggatai...sbb pagi ni line cam ok je.. Jemput2 pisangku ini merayu2 nak beraksi..
so, tak sempat touch-up dah posing abis. Wat bekpes tadi...

Bangun agak terlewat arini...sebab asik terjaga jek malam tadi. C adik asik2 bangun suh garu badan dia... gatal ma...gatal ma... Saje ngengada. Pas aku solat Subuh, anak2 dah bangun sbb c adik menangis masa aku solat... Hb yg tgh mandi terpaksa kuar dr toilet sbb nak pujuk c adik (dgn memakai tuala yek!!!) ,c kecik tu nak mintak garu lagik!!.. Tersengeh2 gatal...sajer jer... Sib baikla sempat nak wat bekpes tuk hb. Sempat gak goreng bihun. Belen bihun bakso yg aku masak banyak tu, dah terperap kat esbok..Ada gak geng jejemput tuh. Pagi ni, kami bekpes sesama....slalu ber2 sbb anak2 tak bangun.. Adeiii...dah ler malam tadi depa tido lewat...dah jadik peminat citer BIONIK tu lak...Bangun pepagi..menyepah pun pepagi gak ler....


Mee Goreng Kebasahan.....

Menu ape ek?? Lunch? Minum petang or dinner?...Huishh...aku pun dah konfius. Nak kata lunch makannya dah kul 4 lebih...nak kata dinner awal sangat plak.. Minum petang? ni dah kira bukan minum, tapi mentekedarah... tahap kekenyangan giler2s...

Nak tulis repot, cam slalulah...line kena senggugut!.. buat sakit ati & sakit mato den jer bile tengok error manjang!.. Lip lap lip lap line ni cam nak ajak aku main semunyik2..

Makan jom...mee goreng basah guna apa yang ada kat umah. Taugeh pun takde stok!..



Wat homemade mee lagik. Bila dah reti buat ni, cam puas ati wat sendrik!.. Dapat banyak, kebersihan pun terjamin, & gerenti HALAL!!!....

p/s : rasa sedih hari ni..bila Kak Asma yang baru aku nak tumpang manje2 tu, nak mengundurkan diri dr dunia blogger...Mesti Rindu nanti... Lebiu kak!!!

Mekasih HaSue...bg award.


Dapat award dari cik HaSue kite nih...tapi..tag tu cam malas je nak buat.. ekekek.. Nnt kalau ade mud angin ribut taufan..aku wat la. La ni aku tempek award comey ni lu..
Mekasihhhhhhhhhhh............

Hersheys Chocolate Syrup....


Cimg1306
gambo ni amik kat glosary myR

Tadikan....masa kuar shopping tu,ada jumpa flavoured syrup camni..tapi jenama Hersheys (betul ke aku eja nih??).. Sebab pernah mencari, so bila dah ternampak tu aku amiklah..angkut masuk dalam troli yang dahpun membukit tuh!.. Pastukan.....bila cik hb ku itew nampak.. punyalah dia dok belek2 depan belakang botol tu.. dah tu dia tanya.."benda ni nak buat apa yang?". Aku pun dengan lagak sorang penceramah menerangkan apa yang aku paham tentang kegunaan benda nih.. excited tu!!.. Hb ku jawab " Selama ni pun dah sedap!..takyah beli ek..takde tanda halal ler.. dr mana2 ntah.takde brand lain ke?." Alahai...sedihnya aku mendengornya..

Aku tau pasal Hersheys Syrup ni pun dr myR. Selama ni tak tau pebendapun. Dengar nama pong dr myR.. "Abang letak balik ea".. aku cam budak kecik yg menurut kata maknya..angguk2 je kepala ngan muka lima sen.. sayu je nak ucap hai2 bye2 kat syrup tu...Tapi nak camnekan... is3 mithali..kuakauaka...Hb tak bagi beli sebab takde tanda HALAL & diragui...bukan pasal rega yang memang agak mahal...mahal @ tak kalau aku nak...gerenti bleh nyer!!!..

Pada kawan2 suma...boleh guna ker Syrup tu?? Konfius nih!!..ada sesape leh bagi komen??.....

Bakso ???

Balik shopping tadi, sampai umah dah kul 3ptg. Kuar dari kul 10pg..ke sana ke mari.. Aduh..penat.. Sampai umah lapo.. Puas pikir nak wat ape..nak makan yg simple2 jer..& yang penting cepat & senang di buat!!.. So...siaplah menu dr seberang nih. Resepi cam biasa amik kat myR. Rasanya dr che'iza.. Err..kalau silap sori a..


Bakso cepat siap. Guna readymade meat jer... Sambal kicap biasa.. Boh daun sup n bawang goreng jugak. Pe2 pun sedaplah... suka2..suka2..suka banget....

Lagi & lagi...

Donut lagik...wat bekpes tuk anak2 pagi minggu nih. Tuk cik hb aku wat nasi goreng ayam pedas. Oklah...mud masih mandom.. nak ion baju nih.. nak kuar shopin jap.. Jemput makan...




Hari kudap2an Serumah.............

Burinnnnnnngggggggggggggg...hari ni memang buring sungguh!!!!
Hb ada skul ganti...ganti tuk cuti raye nanti. Biasalah...asik ganti mengganti nih. Lak tu guna jadual hari khamis yg kelas sampai petang. Huakloohhh...lg + buring ma...takde kawan nak borak2..

Adala memprojek arinih...Kononnya nak ilangkan keburingan itew...pastu bile nak online, berebut ngan c kakak lu...dapat laptop kat tgn, line cam labi2...pastu cam chipsmore!!.. Gerammm...... Malas nak ngomel, jom layan ajelah gamboku yang agak blur...cam kepala otak tuannya yg dah mula nak mereng.....


Tak sangka!!!...jumpa lak anak2 siput ni tengah berenang dalam lautan minyak... krup krap... abis d korbankan mulut2 comel... Terkenang masa kcik2 lu.. bile raya mak rajin wat.. adik beradik sorang 1 dulang, dok menggentel. Sape paling cepat abis kira terror. La ni lama dah mak tak wat..takde saper nak tulung. Suka di sira pedas... Kat umah ni xleh sira, sbb nnt anak2 xmoh mkn..





Ni projek ke2...seawal pagi tadi....kukis Monster... Cornflakes Cookies wif chocolate chips...
Resepi d ejas ikut bahan yg ada kat umahku syurgaku..





Lepas anto hb depan pintu, aku mula merealisasikan potato chips ini... Lepas wat jemput bilis, sambil teman hb bekpes, aku dok sagat kentang nih... Dah d goreng aku tabur perencah secukup rasa yang aku dapat free tuh!!..




Ni plak separuh dari doh siput sedut tu. Aku kasik canai & panjang2kan dia jadi kopok gunting... Padahal xde guna gunting pong!!!...kuakuakuak....Mak aku panggil kerepek pagoda...





Sebab malas & boring tu bercampur aduk dalam badan nih..arini goreng bihun sayur guna lada hitam. + ayam goreng + sambal kicap + sup ayam. Nasi masak gak sebab c kakak x moh bihun nih...

Bila ada rasa Rindu di Hati

Dua tiga hari ni c kakak selalu tanya..."bila mama nak balik kampung?" "Mama tak rindu kat maktuk ker? kakak rindu.." "Jomlah balik kampung.." "Abah nak cium maktuk tak?"... macam2 pertanyaan yang d tanya. Sebelum tido, bangun tido, tengah main...bila terlintas dia akan tanya. C adik pun asyik tanya "Ucu?"..."atuk??"
Mungkin hujung tahun lepas lama tinggal kat kampung, hampir 2 bulan kat sana, dah rapat & mesra, rindu tu pun bertandang... Depa dah pandai merindu... Sian gak bila asik tanya, tapi.......keadaan tak mengizinkan...


Maktuk @ my lovely mom..


Maktuk & kakak masa kat Angsana.



Masa besday Ucu ( my lil bro)...sambut sama sebab tiga2 lahir bulan Nov..

cute's blogger award

1-copy babge"2009 CUTE'S BLOGGER AWARD"untuk letakkan
diblog anda.



2-Link/ceritakan kembali siapa yang memberikan award ini
kepada anda?
*dari Maria Frederick, http://smaria7.blogspot.com/

-Marya mempunyai seorang hero bernama "Saiful Edland Ghazi"..
- Isteri kepada hensem guy Saiful Rizal
-Rumah realitinya d Kuala Lumpur, Malaysia tercinta.
-Umah mayanya..."Anugerah Terindah".


3-Setiap blogger mesti menyatakan beberapa fakta/hobi diri sendiri
sebelum memilih penerima award seterusnya (anda di tag).

fakta:
-anak ke3 dari 5 beradik lelaki. Kawan, sahabat ,kekasih & isteri kepada suami tercinta.

hobi:
-Mencuba pelbagai resepi, membaca novel & majalah keibubapaan, merempit kat internet.. kemas umah...


4-Anda perlu memilih 6 award seterusnya dan menyatakan pada
mereka diblog anda....

'The blogger Award Friendship goes to':

HaSue
Ijah aka Ika
Kak Asma d Rembau
Kak Yatiezaini
Kak Mimi
Wawa

Tak ketinggalan jugakkkkk..........

Mana leh jadikkan??.... Pengaruh yang kuat dari banyak pihak... ke sana ke mari mesti nampak 'dia' nih... Naik jeles aku!!...
So, sempena di hari Jumaat yang penuh keinsafan nih...pepagi lagi aku dah suh my BM mandi & gosok gg, sebab nak g keje awal. Kena cepat sebab nak wat makan lunch...11.30 hb dah balik skul. Aku ni nak lunch roti....Bleh kannnnn???...
Doh yang dah sedia lembik, tapi malas nak + tepung...gentel ajela...walau agak lekat2. Kastard pun tak bape pekat...susu segar tak cukup, bantai guna air jer...Sekali buat 2 adunan... tamakkkk!! anak2 bukan nak pon!!...Terpaksalah mak ngan bapak budak ni makan...Nak bagi bodi ni kembang & gebus cam roti ni jugak!! Ntah naper la anak2 aku ni payahhh sesangat yek! Mak nye ni punyalah rajin...tapi karipap gak yang d tanya... Adussss.....geram!!


Potato bun.....rupa agak kurengggg......lembik sangat... sib baik leh d bulatkan guna cara memajerinkan tangan tuh... Mekasih cik Ros aka Onigiri tu..



Kite kasih cicah ngan Sardin masak kicap wif potato gak n kacang panjang yg dah nak expired. Layu jer....sian lak,dr buang baik + sekali.......Jgn membazzzzirrr...

Puding belang....

Dengar ini satu cerita......

Di petang yang panas terik......

Lapan ekor anak beruang sedang mencari jalan pulang... Rindu kat ayah...rindu kat ibu... berkumpul d keliling busut besar...untuk melindungi sesama sendiri... Tolonglah mereka... agar mereka tidak lagi jauh tersesat.....


Di manakah ayah?? di manakah ibu??... anak2 beruang hanya menunggu masa... untuk di baham sang gergasi yang kepanasan... yang tak sabar nak menelan...

Sticky Caramel Chicken Wings

Sedia......berdiri tegak!!!...
Arini cuba wat kepak ayam lekit2 nih!...Sedap...Masak awal sebab hb kata nak balik awal tuk makan. T/hari ada meeting, pastu ada kelas petang. Minggu ni minggu Exam tuk Form 1,2 & 4. Agak busy sikit hb...tu pun kalau kat skul ler. Tapi kalau kat umah tak nampak bz pun! Pernah gak tanya dia...naper tak buat je keje2 kat umah...soalan peksa yang berselang 2-3 minggu... Hb cakap, kat umah untuk ayang n anak2..luangkan masa bersama keluarga. Memang jaranggggg sangat tengok dia membzkan dirinya itew...
Bila dah masak awal...tak balik2 lak hb ku...pon la, nak menyibuk.. Rupanya meeting cancel!.. Nunggulah nampaknyer kepak ayam dengan penuh debaran suapan pertama......Takper...pasni abihla dema..


Ayam lekit2......Ingat nak masak nasi yang best2 sket, nak mix ngan menu ni..tapi.... aku... mim alif lam sin................ekekekeke....



Godek2 sayur mayur kasik depa mesra...ikan masin jerit2 nak tumpang sekaki... so, kasikla dia join sekali. Ada cemistry rupanya depa....

Kata Renungan

Klik untuk lebih jelas....

Tag dari Kak Asma........

Dapat tag dari Kak Asma terus je buat..bersemangat nih!..lagi2 bila masuk bab hb ku sayang itew...


When was your engagement?
Hujung tahun 2003

When is your marriage anniversary?
Dah lepas...sebab kami kawin awal tahun 2004..Dah lima tahun lebih usia perkahwinan kami...

How long you know your spouse?
Lama gak..kenal sebagai kawan biasa lebih kurang 2 tahun. Declare jadi kapel...lebih kurang 3 tahun. 5 tahun pastu br tunang....

How long did you date before you got engaged?
Tak lama dalam jangkamasa sebulan lebih kurang.Dah tak sabo nak kawin.. Gataiiiii..........

Where did you meet your spouse?
Jumpa?? Kami kawan 1 course Diploma Pertanian kat UPM. Mula2 just member biasa...sebab hb ni sorang mamat yg low profile. Mula2 tu tak caya gak bile dia kata dia org KL sbb...alahai...tak up 2 date langsung!..(sori bang)..masa kawan2 ada gak hint2 mcm dia minat kat kite ni...member2 pun selalu cakap hb ada hati kat kite...tp tak care sgt, sbb kite tak lawa..mana ada org nak!!..1stly nmpk cam dia ada hati kat kite bile dia sembunyi2, tengok dari jauh masa kat Puduraya...nak tengok kite naik bas balik Kota Tinggi...kul 11.30pm. Kite sergah br dia berani datang dekat!.. Kite ni brutal sket ms blajo lu. Hb luahkan perasaan dia sayang kat kite ms kat Puduraya gak...tp tak declare pun. Kalau kite balik kota tinggi tiap kali cuti mesti hb temankan sampai bus stand Kota. Dia naik bas sesama. Pastu patah balik naik bas ke KL semula. Kami declare kat tepon jek...lepas masing2 sambung degree. Masa tu dah matang sket... Ye ke?? tarikh yg spesel...010101....umur 21taun..

Do you have any children?
Yup..baru 2 orang... sepasang. Siti Alya Nurjannah- 4 1/2 thn & Ammar Nasrullah- 2 1/2 thn.

Do you have any pets?
Tak pernah ada pun!!!

Do you own or rent?
Still dok kat kuarters kerajaan. Umah guru yg beso dabak nih!!.. InsyaAllah ada rezeki balik S'jung nnt baru nak beli umah.. Amin....

Do you live in the country,city/town?
Miri Sarawak...dekat2 ngan bandar Miri...8-9km jek..

What is your favourite activity you do together?
1.Tengok tv kalau ada citer best. Suka citer aksi, penyiasatan & seram. Kartun suka gak specially
Detective Conan.
2. Shopping....kalau takde duit...window soping pun ok...yg penting jalan2..
3. Mesti!!! Bergurau senda ala2 ganaz gitu ngn hb....
4. Main2 ngn anak2..

Do you have a favourite vacation spot?
Banyak....tapi kalau dapat gi KK pun dah ok...

How many siblings do you have including in-laws?
Kite 5 org...anak no3, tunggal pompuan!..hb 6 org....anak no4, sulung lelaki. Dah cukup ramai bila berkumpul...sebab masing2 dah beranak pinak!...

What mosque do you attend?
Selalu kalau ada program pe2 kat Surau Kolej ni aje. Solat Terawih pun kat surau Kolej ni . Tapi solat Jumaat d Masjid Luak..masjid terdekat dengan Kolej.

Is this the mosque you got married in?
Nop...jauh sangat dari tanah tumpah darahku tercinta...

What town is your current address?
Tanjong Lobang, Miri, Sarawak.

Do you work or stay at home?
Pernah keje...pas kawin & ada anak...pastu ikut lak hb g Sarawak ni...tak keje pon. Susah nak cari keje kat sini. Maka...jadilah suri rumah tangga sepenuh masa & tenaga. Nanti balik S'jung tak taula..maybe nak bisnes kot!!

Where did you go for your honeymoon?
Tak g mane mane pun..kat atas katil jerk.....ekekekeke...(Miang tahap infiniti)

Leave a piece of marriage advise.
Ntahla..masih muda beno lagi...pe2 pun give n take tu perlu!..gurau & senda..jgn serius jek!..saling hormat menghormati...ada kepercayaan...Mesti masak untuk suami..& temankan suami makan w/p kita x makan!.Apa yg tak puas ati kena gak luah..selalu kite guna cara gurau2 gelak2 masa nak luahkan apa yg tak puas ati...nampak cam main2 tapi take serius. Cara tu berkesan utk elak gaduh2.. Cam bagus kan??....Sayangi suami anda setulus hati &seikhlasnya kerana dia adalah dia..

Harap2 Kak Asma lah terima keje sekolah kite nih.............

Kenapaaaaaa??????????????...... Hwuaaaaaaaaaaaaa.......

Tragedikah ini????
Oh tidakkkkkkkkkkkkkkkkkkkk....kenapa pau ku ini kalernye ala2 gold gitu?? silap cara? Rasanya dah ikut bebetul. Guna resepi kak Yani. baking Powder @ yis yg bermasalah?.. urmm tak dapat nak jawab....ikut due date, tak expired gi...Ape kesss????... walaupun lembut & sedap, tapi tak putih melepak cam pau kak asma tuh!!!
Ni pengaruh dari beberapa umah yang aku singgahla maka terjadilah proses mengepau ni. Tapi... agak mengecewakan....hasil yang tak memberangsangkan...
Pe2 pun sedap d makan begitu saja....guna inti kelapa & kaya...nak abiskan stok kat esbok tu!..


D hari rabu..............

Pagi tadi aku tengok MHI, ada cite pasal jiran. Bila kali terakhir kita bertegur sapa ngan jiran??.. Camne ngan u all suma?...Selalunya kalau kat kampung takde masalah kot, sebab kita boleh d katakan kenal ngn majoriti jiran.. Kalau ikut Islam, 40 orang depan belakang kiri kanan d kira jiran kita. Tapi kalau kat bandar...rasa2 u all kenal tak ngan jiran2??
Aku d besarkan & membesar dalam suasana ala2 kampung...di Felda!.. jadi aku boleh d katakan mengenali pakcik makcik jiran2ku itew. Bile pas SPM aku sambung blajo kat UPM, aku selalu g umah makcik aku yang kat Bangi...Pelik bile makcik aku tak kenal pun jiran sebelah umah dia...padahal dah berbelas tahun dok kawasan perumahan tu!.. Nama pun tak tau!.. Mungkin sebab dia kerja & busy...tapi bila bertembung pun tak bersapa, tu dikira aneh!.. Mungkin tu bezanya jiran d kampung & bandar kan? Tak begitu care ngan orang sekeliling. Adakah betul macam tu??

Hukalooh...sowi ek. :)
Tetiba citer pasal jiran plak. Pe2pun jiran adalah insan yang paling dekat dengan kita & amat2 d perlukan jika ada pe2 berlaku, berbanding ngan sedara mara yang jauh & susah untuk kita memerlukan bantuan dengan segera!!....

Berbalik pada menu arini, ingatkan nak makan yang simple2 aje... So...jadilah beberapa juadah yang biasa2...Bila dah siap nampak banyak lauk lak, tak termasuk sup telur anak2... aiyooo...
Layan ajelah.............

Sambal bilis...Salah satu lauk pebret kat umah mak. Lauk abah masa kecik2, dicicah ngan ubi kayu... Lagi pedas lagi syiok... Hb pun suka.



Telur dadar jek!...



Extra menu...sup tulang! Lagi & lagi...Dah lebih 2 week terperap kat esbok... Dah nak reput pun. Sian lak aku tengok dia kesejukan...so jadila sup, walaupun daun sup tarak!!




Lebihan ayam masak kicap anak2 semalam. Di modified jadi ayam sambal kering. Sedap tau!!

First Timeee....................

Tak plan pun nak buat kek ni arinih! Tetiba c adik mengamuk nak kek. Gara2 tertengok kek kat myR. Berguling2 menangis... Akhirnya aku jumpa gak resepi kek ceklat yg bahan2nya suma ada d rumah. Resepi Moist Choclate Cake dr Kak Nor, tapi versi bakar. Sedap & lembut...tp hb kata manis sangat. Maybe next time leh kurangkan gula kot!!

Ni 1st time aku wat kek ceklat....1st time wat ising.....1st time gak aku mendeco... Ishhhhh.... teruk!!!...bukan takat keras tangan, tapi memang kaku tangan.....Buat malu company jerk!!.... Takpela, next time leh praktis g (nak sedapkan ati sendri!)...Untuk c adik yang dah tak sabo sesangat. Asik ulang alik masuk dapo...merengek tak sudah!...Buat cepat..& asal jadik!!...
Jangan gelak yer.....pasni aku nak berguru ngan kak Yati yg dah pro mendeco....

Kek Kaku Tangan............tak cukup ruang nak tulis nama Ammar...okla tu...hikhikhik...



Seronok betul anak2...nak tunggu besday memasing lambat lagik...dua2 bulan 11... Potong kek tak besday yg tak jadi tu aje ler....

Ada aku kesahhh???

Hari ni cuaca mendung jer...pagi tadi hujan la jap...dengan angin yang kuat...Kalau dah cuaca camtu memang best giler kalau dapat tidur... Ingatkan lepas hb g skul aku nakla sambung menidurkan diri ni...tup2 masa aku dok sibuk keletang keletung wat bekpes kat dapur...anak2 ku yang 2 itew dahpun mencelikkan mata. C adik bangun2 terus nak tengok kartun. Kartun pebenda kalau kul 6.10pg??...Gerammm....tak dapatlah mataku ini lelap semula. Keje melayan budak 2 tu je la nampaknyer...line tenet pun hampeh!! Wat sakit hati & sanubari jek...


Vietnamese Spicy Lemongrass Chicken

Menu ayam lagi arini!..tapi lain cara masakannya. Aku amik idea dr resepi yg bernama d atas.. kalau dalam base jowo ayam serai pedas ala Vietnam. Cam biasa, aku mesti menderhaka lagik. Guna bahan2 yg sedia ada kat umah jerk. Sos ikan aku gantikan ngan budu. Pastu + kacang panjang...x letak cuka....taruk cili api banyakkkk2. Memang bestla..mantap! Hb cakap sedappp.. Heheheh..(selama ni aku masak dia x pernah cakap x sedap pun!) tapi memang best..lg pedas lg syiokkk... Kena cuba tau!!!



Satu lagi menu lunch aku. Orang makan ni pagi @ petang, tapi aku wat lunch. Suka hati akulah...ada aku kesahhh??... Dah terhenginnnnn sesangat makan popiah ni bila nampak kat umah kak Hana aritu. Bahan2 kira lengkap, so operasi pun bermula. Tak letak sengkuang @ lobak putih sebab takde & aku memang tak suka!! tak pernah masuk dlm senarai pun!! Pernah gak wat popia sambal ni, cuma selalu resepi sendrik yg main campak2...kali ni guna resepi kak Hana Jepun itew. Bijan takde, dah abis masa aku main bom2 aritu..so aku tabur ngan kacang tanah blend. Sedap... Dapat banyakkk, sekali hadap jerk!. Aku arini just lunch popiah ni je la..hb popiah ni jadi lauk...ekekeek...lantak ah...Mekasih kak Hana....


Derhaka lagikkkk...........

Monday blues.....
Hari ni dimulakan dengan perasaan mim alif lam sin..MALAS!..Bangun terlebih awal sebab teringat lom gosok baju keje hb. Konon nak menggosok malam...tapi tertido plak!..(alasan org pemalas!!)..Pastu rasa malas lagi nak wat bekpes...sian hb, arini bekpes ciskek semalam ngan 2 biji telur mata kobau.. Hb kalau dapat telur....+ ngan cis yg memang jadi pebret dia & anak2.. aku lalu kat blakang...memangla tak nampak!!! ekekekek....

Arini kat skul hb ada sambutan hari guru. Dah tentunya ada makan2 a.k.a jamuan gitu! So, datang lagi perasaan malas tu!..Konon taknak masakla, nak wat ciken sup je kat anak2... tapi eh..ntah naper...siap plak lauk nih. Ada ka??...@pun lauk ni termasak kat kuali dgn sendriknyer?
kuakuakua....dah tu siap wat Ribena ngan Sunquick yg tengah d sejukkan tuh. Padahal selama ni lunch ngan air kosong jer....Siap masak awal lak tu...siap leh merempit lagik ni!...

Ntah pe2la kan.....


Close up...


Ayam kandar. Resepi dari kak Asma yang comel itew... Derhaka lagik, sebab kak asma wat guna daging, aku guna ayam yg d potong kicik2.. Agak pekat & kering...terlebih kari kot..sebab takde yg pek kecik..selalu beli pek yg besau sekali...so....tapi yummy...Mekasih kak asma, pasni leh guna daging lak. Minggu ni cuti makan daging...asik daging jer...Tapi ayam takleh cuti...tiap minggu kena ada, sbb anak2 sukeeeeeee banget ngan menu ayam2 ni...




Lontong goreng lada hitam...+ budu & udang kering. Ini kes nak perabiskan nasi impit soto yang jiranku bagi semalam...

Cekelat Slice Ciskek

Akhirnya aku wat gak ciskek nih...
Nengok cara2 dia cam remeh jek, tu yg malas nak cuba...rupa2nya mudah & kejap ker.. Itulah namanya, tak kenal maka tak cinta. Petang tadi mulakan operasi lepas kalah main UNO ngan hb & c kakak. Asyik aku je yg kalah...mana leh jadik!!!...
Dinner tak yah masak sebab jiran bawah bagi soto. Banyak & cukup mengenyangkan!..

Cam biasa..menderhaka sket tang resepinya. Tambah ceklat emulco, nak bagi nampak cam kek ceklat...ni pasal nak umpan c kakak yang susah nak mencuba. Topping lagi ngan ceklat yang yummy...tapi...kakak tak moh gak. Just jilat dia punya ceklat sket.. Adik memang laju...lom sempat touch-up dah abis 2-3 keping. Camne nak bagi anak dara ku itu makan yek??... takkan asik nasi je....benda baru susah tulll.....Geram aku!!...



Hot & Spicy Sweet Sour

Lunch arini nak masak benda lain...tapi sebab tak cukup bahan2nya...jadilah masakan campak2 suka ati aku nih. Tak reti nak sukat2 ni...asal bleh & sesedap rasa anak tekak. Selalu nengok MIL wat...selalu gak aku buat...cuma ikan guna macam2 spesis ler... Jerung tak cuba lagik! Paus pun blom...maybe next n3 sbb aku dalam proses menjala ikan jerung kat depan umah nih!!




Guna ikan merah bahagian ekor...kepala dah masak, yang tengah dah masak...adalah seteot tinggal ekor dia...Cam ekor duyung tu....kuakuakahkahkah......Jom makan.......

Scroll bawah untuk N3 Terbaru...:)

JOM JENGOK2..MANA TAU ADA YANG BERKENAN KE.. SAMBIL LEPAK2, DOK USHA2 LER. JANGAN LEPASKAN PELUANG UNTUK MILIKI APA YANG KORANG INGINKAN.. GERENTI...PUAS HATI!! Meh lepak kat TupperwareKu