Ratings and Recommendations by outbrain

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

My parent dah balik Johor...........

Salam penuh kerinduan buat teman2 blogger semua. Dah hampir seminggu rupanya aku tak menghapdet blog comelku ini. Ntahla.....satu perasaan malasssss wujud mengatasi segalanyer.
Nak dikatakan memang ari2 aku online, bukak lappie kesayangan nih, tapi just jengok menyapa di angin lalu jer...pastu baca brite ngan tengok gossip2. Gambar masak2 pun malas betul nak snap. Ntah nape, mak ada kat sini cam takde keinginan nak berblogging. Agaknyer dah seronok sangat, borak tak berenti, bergosip tak sudah!.. hihihi..

Ada ke yang mencari?? Ada ke yang menanti? Ada ke yang merindu??.. ekekek....Siapalah diriku ini..... :(

Terima kasih bebanyak pada sahabat2 yang meninggalkan jejak & pesan... ingat jugak kat aku nih.. InsyaAllah nanti aku terjahhhh korang suma. Slow2 sebab vit.R belum masuk ke tulang lagik. Just bermain2 kat keliling kulit yang penuh berlemak..

Hari ni, kul 6.40ptg tadi, mak & abah selamat menaiki flight balik ke Johor. Kejap jer...tak sedar dah masuk 2 minggu mak abah kat sini. Pantas tul masa berlalu...Bila mak abah dah balik ni, tetiba rasa sunyi jer...& ada rasa rindu di hati. C kakak sedih jer...dah seronok...meriah... Ermm, tak puas rasanya bawa mak abah jalan2 & meronda Miri nih.



Kakak & adik ngan atuk & maktuk kat airport tadi.



Kek gula hangus aka sarang semut dalam tupperware, tapi tak bersarang pun. Tak perap lama pon. Wat pagi tadi tuk mak bawa balik@bento. Tak tau nak wat ape!!



Wat gak bun kentang Ros nih. Tuk mak bawak balik gak! kali ke2 buat sejak mak ada kat sini. Abah puji melangit... Lembut sesangat! Kejap jer abis! Bangga gitu!! mak abah kata, "pandaiiii akak buat roti".. ekekek.. Mekasih pada sifu Ros Onigiri tuh...



Urap daun selom...



Ni lak muffin kerastangan. sajer jer nak perabiskan icing kek yang dah berkurun terperap kat esbok. Tapi tak reti langsung nak deco2 nih!!... Lantak ah!! Abah kata sedaap, walaupun pada aku manis gilerrrr! huhuhu...



Korang suka buah salak??? Aku tak makan buah ni. Yang jeruknye pun aku tak dan nak makan. Ntah nape takleh masuk lak. Mak ada beli 1/2kg, pastu jiranku bagi berkilo2. Huhuhu..saperlah nak perabiskan.. At last, mak angkut suma bawak balik Johor.. Jadila ole2 wat orang kat umah tu...

Jalan2 lagi......

Hari ni pagi2 lagi hujan dah turun lebat...ngan guruh & kilat sabung menyabung. Anak2 dok berkumpul sebelah aku, takut!!... Letrik pun putus.. dah lama tak hujan, 2-3 hari ni memang panas sepanasnya.... tapi hujan tak lama pun....pastu panas balik..

Pas hb balik dr skul kami bawak mak ngan abah gi town. Destinasi pertama kami ke Rong Reng, kedai barangan kraftangan. tapi takde barang yang ikut balik sebab mak kata mahal!!.. Yelah, memang mahal berbanding kat Sabah. Mak abah dah ke Sabah 2 x masa along ngajo kat situ.. Punyalah banyak barang di borong masa kat Sabah nu....Mak banyak shopping kat kedai2 biasa jer yang ada barangan unik Sarawak yang takde kat Semenanjung tuk d bawa balik sebagai buah tangan.

Pastu kami ke Pasar Tamu Muhibbah. Cari aper???? dah tentunya ikan masin terubuk!!!! Setelah tawar menawar dengan mulut manis berbunga, dapatlah 13 ekor terubuk dengan regaRM71-1. Heheheh.... ada saiz mak, kakak & adik!!!.....

Kendian singgah kat Pasar Kedayan, cari sikit sayur & terikut balik tilam comel kekabu. Saje2 nak buang duit hb, tapi sebenarnya memang dah lama berkenan ngan tilam tu...wat anak2 lepak2 depan tv... :P.

Dahtu terus balik....lagipun c kakak kurang sihat. Sampai umah melepak jer..sib baik cuaca arini redup n nyaman jer...

Opss.........ni menu arini...di samping menu sampingan yang lain... Jom tengok...



Asam pedas ikan Kerisi wif terung + Belimbing buluh + tomato. Yang hijau tertonggok tu dah tentunya daun kesum. Kuah memang banyak sebab abah kalau makan suka berkuah...
Sedap??? Mestilah, sebab mak tersayang jadi Cheff nyer....




Masak lemak pucuk labu. Bila nak masak sendiri malas...tapi memang suka sayur nih!!! Kat kampung pokoknya menjalar jer kat belakang umah. Leh petik ari2... Burppp, alhamdulillah..... kenyang & teramat sedap!!

Tag dari Ros Tokyo aka Onigiri

Hari ni ada vit.R nak wat tag dr Ros. Harap Ros berpuas ati yer....

NAMA-NAMA TIMANGAN ANDA:

Nama timangan ,ala2 nama manja dari baby yang kekal sampai ke hari ini.....LILIE. dapat nama ni mengikut cerita mak, dari bidan merangkap tukang urut mak masa bersalin. Masa baby aku asik nangis & sakit2 jer, kononnya nama Siti Azura tu tak serasi ngan tuan badan yang montel nih...panggil LILIE & terus kekal. Kat sekolah ngan kat U pun nama LILIE yang terlebih glemer, sampai kekawan tak tau nama penuh. Bila keje kumpulan, suma konfius, minah sesat mana yg join grup depa. Ekekeke...Tapi bila dah kawin ni, jiran2 kat kg, panggil aku KAKAK. Tua, muda, beso kecik suma panggil KAKAK. Aku sorang anak pompuan mak...kat umah pun suma panggil nama tu. Nama LILIE tu dah cukup serasi ngan diriku ini...


ANDA SEORANG YANG :

Camne erk???....agak2nyer ku ni camana? sesape yang kenal aku meh tolong jawabkannnnn........ Yang pasti aku ni sorang yang agak sensitif... Pemalu tahap gaban!!!... Susah sket nak bukak mulut, bak kata orang putih, tak kenal maka tak chinta...(ada ka??) . Sejak akhir2 nih mula suka memasak & mencuba resepi baru. pantang tengok umah sepah2, kalau dah amik barang, mesti letak tempat asal betul2...sidai towel pun kena elok2, sama panjang depan blakang, kiranya...cam cerewet jugak ler............: )
Garang tau!!! Kadang tu cepat nak marah jerkkkkkk...........ermm??? pe lagi yerk???


INSAN TERISTIMEWA?? DESCRIBE APA YANG MEMBUATKAN DIA TERLALU ISTIMEWA DIMATA ANDA

Yang istimewa tentunya mak abah tersayang & adik beradik ku itew... Yg pertama2 kalinye aku kenali dikala mata melihat duniaaaaaaaaaaaa.......Jasa yang tak termampu aku balas sampai bila2.
Dan suami tercinta yang cukup sabar melayan kerenah aku yang sensitif ni, mengada2...& suka merajuk nih! tak pernah sekali dia marah @ tinggi suara kat aku. Cuba buat terbaik tuk aku & sedaya upaya tunaikan segala2nya yang termampu.. Menerima aku seadanya aku....menerima kekurangan & kelemahan diri ini... & hb lah sahabat terbaik yang pernah aku miliki.
Dah tentu anak2 permata hatiii............mereka adalah segala2nya, lebih dari segalanya. Tidak ternilai & terungkap dengan kata2 betapa bertuahnya aku di beri kesempatan oleh Allah S.W.T, mendapat 'pinjaman' seistimewa itu.. Alhamdulillah.


LAGU KESUKAAN ANDA:
Tak tau la.....aku ni bukannya fanatik muzik. Dengar lagu pun jarang2, @ sambil lalu... Tajuk lagu pun tak tau. Tapi ada satu lagu cam sejuk je ati bile dengar, lagu background drama Yusuff kat TV3 nyanyian Imran Ajmain. Tajuk lagu x tau....


MAKANAN KESUKAAN ANDA??
Kopok Lekor... Suka sangat2...Kiranya kalau dapat hari2 memang bestttt.....Yang lelain pun suka gak. nama pun kaki makan!


WARNA KESUKAAN ANDA :
Semua suka.....tak kisah!!


SIKAP YANG MEMBUATKAN ANDA STRESS:
Sama cam Ros yang bagi tag nih....geram sangat kalau orang tak tepati masa. Sebab aku kalau bleh memang on time.. Tensen bila dah amik barang tak letak tempat balik... Rasa nak cubit2.... :P


TIGA BENDA YANG MESTI ADA DALAM BEG ANDA:
1) Henset
2) purse
3)Sapu tangan tuk anak2.
Aku jarngggggggggg sesangattttttt bawa alat mekap nih. I'm a very simple person!!! n sweet... hehehehe...


KALI TERAKHIR ANDA MENANGIS DAN KENAPA??
Tak ingat, sebab takde sebab lagi kot nak menangis.....


TAG 6 RAKAN ANDA:
Tak taula nak tag sape. Pada sesapa yang rasa rajin nak buat, buatla yerkkkkkkkk.......... Lebiu u all.

Selamat Hari Bapa

Rasanya masih belum terlambat tuk aku ucapkan Selamat Hari Bapa buat abahku en. MISKOM b. SARMAN, & abah mertuaku e. OTHMAN b. BASRAH....Semoga sihat dan berbahagia selalu. Sayang abah.........Jasamu ku kenang & tak mampu kami adik beradik balas...

Tak lupa wat suamiku yang tercinta, semoga menjadi abah terbaik buat anak2 kita.... LOVE u!

& semua bapa2 di dunia..........All the best...




Layannnnnnnnn... zasssshhhhhhhhhhh...

Hari ni curi masa sket nak n3 nih....sementara tunggu my hb nak balik lunch. Nak belek2 news online, nak tau gak kan...ape gossip2 terkini & sensasi negara, dunia & hiburan nih....

Mak ada kat sini dia yang banyak masak, aku jadi pembantu jer... Anak manja dia ni kan dah lama tak makan masakan dia....ekekekk...naik lemak ler aku nih!!!!! Lagi lak makan mesti pekena ngan tempoyak wif cili api.... Wowww...berapi!!
Jom layan..............


Urap pucuk manis....


Ayam masak ungkep....



Ni menu sebelumnya....

Sotong tumis cili...



Pajeri nanas....




Bubur pulut hitam...

Setelah lama menyepi.....(lamanyerrr!!!)

Salam semua.....

Dah bape hari tak jengok umah maya ku ini... pelagi nak menghapdetnyer... ntah nape rasa malesssss yang teramat... & diri ni rasa busyyyyyy manjang. Ntah ape yang d sibukkan pun aku tak tau.. So pepagi ni amik masa post n3 yang dah terperap....

Petang jumaat aritu bawak mak abah gi bersiar2 kat Taman Awam Miri.......


Posing manja kakak kat playground pas manda manda....



Adik yang berseronok....



Tak puas main slide, gerimis mengundang....lepak jap kat pondok nih.... Terpaksa balik awal sket dari planning, sebab riso ujan makin lebat...



Kakak & maktuk di Jambatan Gantung.....



Hb melayan anak2 berenang.....



Bestnyeeeee........



Kakak n adik tak puas mandi.....asik nak gi lagi....

Pengantin lama.......ayahbonda ku.....



Abah gayat naik Jambatan Gantung.....Lambat & gigil2.... Eheheheh... sampai pucat muka, tapi nak naik gak!!!...

Oklah...nanti ada time aku post gi ek.. banyak keje menanti... Mak nak suh aku gunting rambut dia tu... Chowwwwwwwwwwwwwww...... tak sempat nak terjah umah member suma....

Contest Aksi Menarik


Lagi suka2....
Untuk mengeratkan lagi silaturrahim sesama rakan blogger.....& untuk mengisi masa lapangku yang masih blur tak tau nak post n3 ape....


"Mama.....adik tak sihat.....makan ubat adik jadi ngantukk"

My Little Charming....
AMMAR NASRULLAH B. SAIFUL NIZAM
Kategori 2 : Lahir pada 24 November 2006 - 2 tahun 7 bulan.

Gambar ni jadi pilihan sebab.....
Ini gambar c adik masa tengah demam. Sian sangat tengok cikebum ku ini. Nampak comel sangat adik masa nih... Dengan mata yang baru surut bengkaknya, sebab anakku ini alergic ubat. Tak serasi ngan dia jer terus naik sembab sumanyer.... Tuala basah untuk kurangkan panas sebab adik tak suka guna cool fever. Sian anak bujang mama!!!


*************************************
contest ni bermula pd 8 June-28 June 2009
contest ni akan di tutup pukul 8pm on 28 June 2009
keputusan akn diumumkn pd 6 Julai 2009
ada dua katogeri ye.....
1. umur anak dari 2 bulan hingga1 tahun
2. umur anak dari 1 tahun ke 3 tahun
lelaki dan perempuan sama
JADI MARI2 SEMUA MEMERIAHKAN CONTEST INI
CONTEST AKSI MENARIK
setiap contest pasti ada syarat-syarat yang perlu dipatuhi. Syarat2nya adalah seperti berikut:

1. Add blog MamA_Uzma di bloglist anda dan menjadi FOLLOWER Mama_Uzma serta upload CONTEST AKSI MENARIK
as a banner di blog anda.


2. Buat entry khas ngan tajuk contest aksi menarik& upload gmbr anak anda. Sertakn perkara2 berikut:
Nama penuh anak
Umur anak (mengikut katogeri)
ceritakan kenapa gambar itu dipilih
dan slogannya skali

Hari yang d nanti telah tibaaa......

Akhirnya kini pastiiii................

Huhuhu...my parent dah sampai sini. alhamdulillah.... Landing kat Miri kul 6.10 ptg tadi. Seronok bangetttt.......Dah lebih 6bln tak jumpa. Kakak ngan adik mula tu malu2...lama2 c adik dah mahu2, asik nak ajak main jer... tapi kakak masih sikit malu!!! Lama tak jumpa...lagipun sape tak kenal c kakak yang amat2 pemalu!!! susah nak bergaul ngan orang. Take a long time...


Menu simple jer untuk jamu mak abah this tonight...Mi Kari. Gambar & posing yg blur, sebab dah kelam kabut nak pi airport... Main tabur jer....



Buah tangan dari kampungku.... Bekas bertindih itew tempoyak. 2 lagi tu jem durian. Ada kopok lekor, Yang kaler2 tu...apa nama kopok yang buat pakai beras pulut tu ek?? di jemur kemudian d goreng... Pulut itam pun ada. Mak siap bawak nanas & buah sukun. Daun kesum & daun kunyit pun di angkut sekali!!!.. hehhehe.... puas la aku makan tempoak pasni. Tak dapat jamah durian fresh yang mak kata habis busuk jer kat umah tu, dapat makan yang dah jadi tempoyak pun ok ler tu.....



tak ketinggalan kerepek2 itew.... 1kg setiap 1 bungkus... Murah lak tu..Kerepek ubi, kerepek ubi pedas, kerepek pisang n kerepek sukun.... Kat sini mana dapat!!!!! Mahal amat!



Ayam goreng yang mak masak dari umah..tuk cucu2nye yang suka sangat ciken pegang. 2kg tu.... Jenuh nak perabiskannyer... Dah tinggal suku jer...

Sambal kentang ikan bilis...........

Hai hai hai....jom jom jom....

Sebenarnya tak tau nak tulis aper... Asik nak citer pasal malas masak nanti orang baca buring plaks...walaupun hakikatnye memang ler begituuu....


Semalam nampak resepi sambal kentang wif ikan bilis kat myR tetiba rasa teringin plak. Lama lak rasanya tak makan. Selalu gak wat menu ni sebab ringkas & memang menyelerakan. Resepi ni resepi sendiri jer... sebab dah memang menu pebret kami dari baru kawin dulu.Masa lom pandai sangat masak2 nih!!... Dah puas ati dah ngan resepi ni...



Close up sket, bagi nampak telo mata kobau yang di hempap timbunan sambal kentang itew... aku ratah jer... Sakit mulut ni makan pedas2 sebab ada mata ikan@ulser. Tapi bedallll.... aku pedik aper!

Daging lada hitam.....

1st day skul....sekejap je rasanyer, tetiba abis dah cuti 2 week tu. So, kene bangun awal balik tuk wat bekpes my beloved hb. Dah 2week wat bekpes lambat...rasa makin lemek pulak!! huhuhu...

Masak still cam malas2 gitu! Tapi masak jugaklah... Bila time petang2 tu kadang tringin nak makan itu, nak makan ini...tapi, bile d kenang2kan yg nanti aku yang dok perabiskan sesorang tanpa mendapat sambutan dr my kids, terbantut rasa keinginan itew. Kalau asik makan jer, bila masanyer diet nak berkesan!! Tak gitu? (yo yo o je berdietkan!!)... :P



Malas nak pikir menu yang lain, simple & cepat. Daging black pepper @ base kampungnyer daging lada itam!. Yang berserabut ngan daun bawang.. Ekekeke.. ada aku kesahhhh......
Resepi main campak2, malas nak nyelongkar myR...nnt kena kemas balik! ehehehe...

Nape aku ni malas erk????

Line tenet dah ok, tapi ntah naper aku malas tul nak hapdet blog. Jangan kata nak hapdet, nak masak pun cam suam2 kuku je semangat tuh.. Lagi lak dengan cuti skul yang dah pun berakhir, esok hb dah stat keje. Segala2nye memang malas!!!

Jom layan pe2 yang aku kerjakan kat dapo nu...

Ikan masak sos cili api.....ada gak masak sup sayur campur. Anak2 ikan goreng jer.. Sian anak2 aku dapat mak yang mood kadang ada kadang down nak masak!!



Bekpes yang ringkas..

Bihun tunggang terbalik... :P suka aku ler nak letak nama ape...



Roti telur berkeju & karipap roti berinti telur. Dua2 resepi roti ni amik kat myR. Kalau nak cuba, cari2lah sendirik yer... dr sape pun aku dah lupe.. Soooriiii.......

TUTU untuk ALYA...............

contest lagi.. Dah banyak contest, tapi tak pernah berpeluang nak join. Selalu kalau tau pun dah last minit. Kali ni cuba nak join...saje suka2....just 4 kakak....

Kali ini contest yang dianjurkan oleh Mommy Lyna of MSK : Win a TUTU! Picture contest

Pertama kali dengar TUTU ni, tak tau pebendanya. bila tengok gambo baru le tahu.. rupernya pakaian balet yang cute tu,yang ade reben cantik dipinggang itew. Selama ni tak tau pun baju tu ada nama khas. ekekeek..... Wat malu jer kan!!!


Dapat aku bayangkan kalau c kakak pakai gaun ni....so kiut.....

Beautiful tutu for your girls...



My little Princess.....SITI ALYA NURJANNAH
4 1/2 tahun.

kenapa ALYA harus dapat TUTU?

Alya suka sesangat menari dan berjoget. Alya pernah cakap nak belajar menari ballet bila tengok kat tv. Mesti terserlah bila Alya pakai tutu ni dan menari dengan muzik yang perlahan walaupun hanya untuk mama & abahnya d rumah! Alya pernah suh abah dia wat reben tuk menari. Mesti Alya gembira bila dapat TuTu ni.... Mesti nampak cam sorang princess.. Princess d hati mama & abah.....

Contest ini dianjurkan oleh MySuperKids & ditaja oleh Tutu workshop, bermula pada 7 Jun 2009 dan akan berakhir pada 25 JUn 2009.

Nak Join??

  1. Subscribe to MySuperKids and Tutu Workshop.(Every contestant must be a part of MySuperKids member and as a tutuworkshop fans - by dropping your email in the box @tutuworkshop website )
  2. Make an entry titled : A Tutu For OR Tutu Untuk . e.g. A Tutu For Dania; OR; Tutu Untuk Tisya
  3. Put your daughter’s cutest picture.
  4. Write about – why your daughter/niece/cousin/lil sister should get a tutu / kenapa anak/anak buah/sepupu/adik saya patut dapat tutu – in your very own, creative ways.
  5. Describe about the contest with link back to http://mysuperkids.net and http://tutuworkshop.blogspot.com.
  6. Inform me when you’re done!
  7. Entry should be written in English & Bahasa Malaysia only.

The winner will be featured in My Super Kids and Tutu Workshop.

Masak lemak cili api Batang Keladi..

Salam semua...........da masak blom????....Takde idea nak masak??? Gi ajer makan kat kedai nu.. macam2 ada!!! ekekekeke...



Pagi tadi bekpes wat nasi lemak lagi. Ish ish ish....asik nasi lemak je kan!! Tapi aku tak makan, just wat tuk hb n anak2. Dah kembang je badan ni dok melantak tak brenti, nak CUBA mendiet lagik!!

Nasi lemak banyak lagi...malas nak masak lain tuk lunch nih. Tapi sian lak tengok batang keladi yang dah dok lama dalam esbok nih. So, aku gulaikan dia. Jadilah masak lemak cili api batang keladi.. Ada ka orang makan nasi lemak ngan gulai??? ahahaha...suka ati aku ler... Aku ratah je sayur ni karang. Selalu camtu pun... Sedap d makan begitu sajerrrrrr....tambah ngan telur asin. Jadilah menu lintang pukang... Layannnnnnnnnnnnnnnnnn...

Gader2....................

TAK SANGKA!!!!!
Kenapa???....sebab petang semalam akhirnya aku dapat jumpa HaSue!! Tetiba mak budak yang comelote tu nak datang umah! Terkejuttt panda aku!.. Apa taknyer, memang tak sempat nak wat pe2, takde ape2 persediaan langsung!! Bahan2 kat umah pun tak cukup nak di godek2... Ish..cakap lambat!!! cubit karang!


HaSue n famili. Rupa2nya Sue ni kakak student hb & aku pernah gi beraya umah dia 2 thn lepas. Bila kat YM aku tanya kenal tak ngan c Haza dia saje wat2 tak tau... Patutla senang je dia cari blok kuarters nih...rupa2nyerrr itula surprisenyer.... Memang tak d sangka langsung!!! Nak kena c HaSue nih!!!!


Laktu, semalam aku memang malas masak! Just wat Pak Tongko n kuah kacang tuk lunch. Ada ka???.... So, memang takde menu spesel tuk nyambut kedatangan HaSue, melainkan kopok & air. Sian depa.............



Comeykan mak budak nih???? Cam anak dara you!! Sebelum jumpa Sue rasa berdebor hati nih.. cam nak nunggu akad nikah. Ekekekek.....blind date tuh...



Kakak n kakak. Anak HaSue yg asik tersenyum ngan lesung pipitnye tuh. C kakak lak cam takde perasaan. Senyap n x tersenyum pun. Camtu la lagaknye bila jumpe org!! ntah ikut pesen sape ntah!.. Org dah balik br sibuk tanya...



Buah tangan dr HaSue tuk budak2... Aku tak dapat bg ape pun!.. Tak ready langsung!! Mengejut & terkejut yg amat!!


Juga mangga tuk mak budak yg masih belum berkesempatan nak beli sendiri.

Trima kasih HaSue sudi terjah umah bersepah kite nih... Jangan serik nak datang lagi. Tak puas jumpa. InsyaAllah lain kali kite dating lagi ek!!!

Okla...takleh lama n x sempat nak meronda. Lom wat bekpes lagi nih.. babaiiiii..............

Rumah baru.............

Hari ni takde n3 pasai makanan. Sebab suma makanan ulang tayang jek.. Cite lain yerk... Rasa tak moh baca pi tempat lain ek....




Masa cuti skul hujung tahun lepas, masa kat kampungku di Kota Tinggi, aku ada isi borang permohonan beli rumah untuk generasi ke2 anak2 Felda kat Pasak. Masa tu kiranya hanya cuba2 nasib jer. Lagipun aku ada dapat jemputan dari Felda. Along, angah & adik aku pun dapat gak. Tanya jiran lain takde pun. Tengok adik lelaki aku tu pun excited & bersungguh2...jadi aku pun tumpang sekaki. Pagi tu kami 3 beradik dah tercongok kat tapak baru taman perumahan yang hampir siap tu. Ya Allah...punyalah ramai umat!!!... Ingatkan kamilah yang awal...rupanya ada yang lagi awal....Penat, panas, sesak....tapi dah terlanjur pergi, teruskan gaklah hajat d hati.

Adik aku Yune memang berharap sesangatla dapat rumah ni. Dia nampak bersungguh2 sangat, yelahkan...la ni dia asik dok ulang alik dr umah mak aku kat AT4 & umah mertua dia kat AT2. Angah aku tu saje gatai padahal dah ada 2 umah. Tapi awal2 dah kena reject sebab tak layak!! Gaji tinggi sangat nak apply umah tu. Along nasibla masa tu kena jaga SPM kat Penang, kalau idak mau dia balik apply gak, padahal dia pun dah ada 2 umah!. Aku je lom ada rezeki lagik! Aku ni tak kisah sangat, sbb ikut suamikan.. mana hb pergi aku ikut ajerla....Tak mengharap sangat sebab aku ni bukan keje pon, harapkan payslip hb jerk masa apply tu!..

Tadi pagi.....mak call, dia cakap aku dapat umah kos sederhana kat Pasak tu.. Ya Allah.. Alhamdulillah. Walaupun pada mulanya cam tak kisah, tapi bila dah dapat tu rasa...seronok, gumbira, teruja sangat2...hehehe... Adik aku takde dapat surat lagi. Harap2 dia pun dapat gaks. Tapi..........bila mak kata kena datang 17 Jun tuk settlekan pasal pendaftaran & yuran guaman rasa cam.....frust sket!!.. sebab 17 tu mak & abah ku akan terbang ke Miri ni. Dan kalau last minit beli tiket flight musti mahal tahap gaban.

Alhamdulillah sekali lagi.....bila aku call Felda, depa cakap tarikh tu dah d tunda ke 15 Julai. Dan surat baru akan dihantar dalam masa terdekat! Excited sangat, & harap2 dapatla umah tu. Walaupun mungkin nanti tak dok situ sebab ikut d mana hb transfer... Dan kami dahpun beli tiket tuk balik Johor 14 Julai nanti. Hb kena minta cuti 3 hari...Tak sabo...lagi lak tengah musim buah2an.. Sambil menyelam minum air ler...........

Harap2 Allah mempermudahkan urusan kami... Amin.

Tempe Chips

Dulu masa belajar mak rajin watkan makanan ni tuk dijadikan bekal wat balik hostel. Dari Along, Angah, sampailah kat aku nih.... Kat hostel kadang tu tak sempat nak beli makanan, leh la makan bekal mak ni ngan roti. Sedap tau!!!....buat sahur ker.. Iyelahkan dok jauh dari kuarga, susah sket nak bangun sahur...kalau terbangun tu dah kira bagus....makan lak just wat lepas syarat, nak amik berkat & pahala sahur....

Nostalgia terindah............
Resepi mak, Tempe + bilis + kacang tanah..crispy n yummy, juga tahan lamaaaaaa.....
Aku wat tambah sket potato n bawang goreng.
Selalu mak buat kering lagi, supaya tahan lebih lama. Ada banyak kacang tanah.... tapi stok kat umah dah abis lak.. wat pun tak kering sangat, sbb nak makan hari kan...M ler...

Keindahan cahaya bulan penuh........


Gambar bulan penuh malam tadi.....cantik sangat.....

Kek Pisang......ceklat!

Sian tengok pisang yang tergolek kat dapur nu...dah nak expired dah. Kalau nampak c kecik tu mau d habiskan makan gitu. Buat jemput2 udah, lempeng pun udah. Lepat pun dah....so, kita transformasikan ia jadi kek. Walaupun sambutannya belum tentu menggalakkan!!!

Jom layannnn.....

Kek Pisang Bercoklat resepi knor. Kurangkan sket kandungan ceklatnya.
Tapi tetap yummy!!!!

Urmmm.......Bihun TomYam

Hari minggu yang d habiskan sepenuh masa d rumahku syurgaku......................

Ntah nape sejak 2 menjak ni cam malas tul nak bertenet, apalagi nak jejalan menerjah & mengendeng umah orang. Selalu lepas post n3, terus kuar. Mood tu cam kurenggg jer. Naper ek????..... Semangat berkobar2 tu jatuh merundum...kadabooooommmmmmmmm... cam bumbung Stadium Sultan Mizan tuh!..

Masak pun cam malasss jek...so inilah menu simple arini...masak sekali tuk suma makan.




Bihun Tomyam campur yang tak cukup bahan. Dok ke sana ke mari cari bunga kobis ngan putik jagung tu tak jumpe2. Bunga Kantan pun tak nampak batang idung..(mmg ler, bunga mn ada idung kan?).. ekekeek... Ntah mana depa menyorok! So, guna apa yg ada.
Udang yang sebanyak2 tu just d ratah adik sorang. Kakak makan Tomyam ngan nasi...tu pun just makan ayam jer...Apa nak jadi depa nih... Memilih!!!!





Nak inteprem gak. Bekpes pagi tadi. Lempeng pisang n Roti telur. c adik dapat menu berasaskan pisang, tak pandang orang dah!!!

Scroll bawah untuk N3 Terbaru...:)

JOM JENGOK2..MANA TAU ADA YANG BERKENAN KE.. SAMBIL LEPAK2, DOK USHA2 LER. JANGAN LEPASKAN PELUANG UNTUK MILIKI APA YANG KORANG INGINKAN.. GERENTI...PUAS HATI!! Meh lepak kat TupperwareKu