Ratings and Recommendations by outbrain

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Keriangan d Kongsi Bersama.......:)

Kenapa erk???? mood malas tuuuuuuu..... tak moh lari2 dari dalam diri ini.. Arghhhhh

Mood Raya tu memang dah lama dah berlalu pergi.. kalau org lain raya sebulan, aku raya sehari jek.. Cukuplah.. untuk meraikan kemenangan terindah Ramadhan... Lagipun aku tak cam orang lain.. beraya sakan ke sana ke mari.. ke umah sedara mara suma.. Orang gi beraya, aku gi bercuti.. ekekekeke.. Dah nama pun raya d rantauan..

Masa raya tu ada gak masak2.. just wat nasi terhempet, rendang & serunding daging.. Untuk makan kami berdua jek.. Bagi ada suasana lebaran tuh.. takdelah sedey sangat ingat masakan my mom... (padahal...hanya diri ini yg mengerti!!)...

N3 masakan memang takde ar... dah nama pun M.A.L.A.S... Masak siaran ulangan jek..

Saja tepek gambo budak2.. aktiviti d hari raya ketika bercuti d KK.. wat kenangan diri sendiri... & anak2 satu hari nanti...







Music Box untuk Kakak....

Ni hadiah untuk kakak....

Sebab..percubaan pertama kakak belajar berpuasa tahun ni amat2 membanggakan.. Kakak cuma skip 3 hari d awal2 Ramadhan.. & kerana kakak dah masuk Iqra' buku 3.. pas ulang 2 x buku 1 & 2.. untuk lebih lancar...

Tahniah dari mama & abah... Semoga kakak lebih lancar mengaji & menjadi anak yg Solehah kebanggaan mama & abah.... doa kami sentiasa bersama kakak & adik. Mama, abah & adik sayang sangat2 kat kakak....


Kakak pilih kaler pink.. Jenuh gakla mencari Music Box ni...

Aidilfitri 2009

Lama tul tak update 'umah'.... ntah nape mood malas tu sentiasa bermaharajalela dalam diri.... padahal hari2 dok kuis2 sawang.. sapu & vakum umah ni... Jengah2 gak umah kekawan.. tapi just silent reader.. malas tul nak menaip... huhuhu.. buruk perangai!!

Dah lebih seminggu Aidilfitri.. sekolah pun dah bermula harini.. Hari Raya d sambut cukup bersederhana.. sesama kami jek.. Almaklumla.. raya d rantauan.. Rasa sedih & sayu cuma di pagi 1 Syawal... Sebak & menitik gakla air mata ni bila mengenangkan keluarga yg jauh d mata.. huhuhu...


Meh layan gambo yg sempat d snap d pagi raya sebelum sesi menerjah umah kenkawan...


Mama & anak2...



Abah & anak2



"Adik sayanggggggggggg kakak"



Alya Ammar serba purple



Amik gambo sendrik jer............ ngeh3

Paru yg d rindu.. eekekekekekek...

Salam d Pagi 23 Ramadhan..
Tak terasa kan!!! Rupanya Ramadhan dah hampir ke penghujungnya... Dan insyaAllah Syawal pula akan menjelma... Minggu terakhir ni, harap2 masih berpeluang memperbanyakkan amal ibadat walaupun kesibukan semakin d rasai....insyaAllah..

Iftar semalam..masak menu biasa2 jer. Tapi dengan citarasa 3 mulut yg berbeza.. ehehehe..

Hb nak makan nasi impit.. so, nasi impit makan ngan Lodeh yang tak cukup bahan.. & Paru Masak Pedas nih.. Mula ingat nak wat kuah kacang, tapiiii... M lar. ehehe.. Kakak cam biasa, nasi ngan sup ayam pegang (paha) , adik nak mee goreng kicap.. Huhuhu..masing2 selera lenlain.. Yg sorang x suka mee, yg sorang x makan nasi... aduhaiii.. mak budak ni makan sumanya... eheheh.

Kue mue memang x buat... hujung2 puasa ni lagila angin malas kuat.. :P


Lama tul aku tak makan paru.. sedap tul sesekali makan. Sekelip mata abis masuk perut!!! Ratah jer.. Ngok hb makan......rasa penat masak tu hilang d terbang angin lalu.............. ewahhhhhhhh....

Terima Kasih.....Dapat banyak e-kad dr sahabat2 tersayang.

Aduihhhss...lotih makcikkk... Jap nak renggang2kan urat nih..

Arghhh.. berkejor dari umah ke umah.. kalau dekat takpe, ni jauhhh... nak amik e-kad dr sahabat2 suma.. Sib baik tayo jet tu tak pancit... Pastu gi pinjam tangga kat kontraktor yg wat skul ni plak.. sibla ble dia tengok muka chumilll aku ni terus bagi pinjam... siap tolong gantung lagi.. aku ngan hb jadi mandor kat bawah.. ehehehehe.

Terharu & Gumbira rasa hati bila dapat e-kad dari sahabat2 semua... Walaupun kenal just with blog jer.. TERIMA KASIH semua...SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR BATIN juga buat semua..



Dari Kak Azura...


Dari HaSue


Dari Jiya



Dari Kak JC



Dari Kak Mimi



Dari pn-iena



Dari Zai



Dari Kak Mizan


Semoga Lebaran kali ini memberi sejuta ERTI buat sahabat2 semua..
Semoga kita akan berjumpa suatu hari nanti..insyaAllah........

Iftar 21 Ramadhan

Salam 22 Ramadhan... Alhamdulillah...

InsyaAllah... malam ini, malam ke 23 Ramadhan.. adakah malam LailatulQadar????

Bersamalah kita berdoa, & memperlengkapkan diri, semoga terpilih sebagai hambaNYA yang akan menemui LailatulQadar.. Amin..

Iftar semalam wat mee goreng basah jer.. tapi xdela nak inteprem..sebab lebih kurang cam yg lepas jek..

Menu sampingan makan ngan mee goreng.. Kali ke 2 buat. Hb suke betul makan kerak2 dia tuh.. Mekasih to Love..



Ini menu ikut selera c kakak. Dia mana nak makan mee.. nak nasi gak.. so ini menu pilihan kakak semalam.. Alhamdulillah...baru 3 hari kakak skip posa setakat nih!!



Tetiba teringin nak makan pau... Nak wat inti lain, malas...so guna je inti kelapa belen wat kue bom yg dah kejung dalam peti es tuh... Tapi x putih, w/p gebus.. sebab takde bajet nak beli Olay total white.. :P

Teringat pulakkkkk.........

Salam 21 Ramadhan...

Tak sedar begitu pantas masa berlalu... tinggal beberapa hari je lagi kita akan menyambut Aidilfitri.. Heheh..e-kad raya lom beli lagi nih.. nak bagi kat kekawan semua.. InsyaAllah nanti kite gi jengok kat kedai beskal..mana tau ada terselit sekepin dua e-kad tuk d beli.. :P

Adakah malam yg amat2 d nantikan telah hadir malam tadi?? Malam yg masih belum berpeluang untuk ku temui.. dan akan adakah peluang tu untukku?? Hanya untuk insan2 yg terpilih.. Malam Seribu Bulan... Malam LailatulQadar... Alangkah bertuahnya & nikmatnya jika Malam itu dapat kita temui.. InsyaAllah....

Dah tinggal lebih kurang 9 hari Ramadhan.. kalau kat kampung mesti dah meriah.. menanti malam tujuh likur... penuh kat sekeliling setiap rumah ngan pelita... Cantik sangat ngan cahaya yang liang liuk d tiup angin malam.. Ya Allah..Rindunya ngan suasana tuh.. Kalau kat umah mak.. my little bro yg akan sibuk pasang suma tu.. tapi tak tau la tahun ni.. sebab my bro ngah praktikal.. tak tinggal ngan mak..

Selalunya yg paling seronok mestilah budak2kan!! Cam kami dulu2.. bila dah start pasang pelita, macam2 aktiviti yg akan d buat.. Dok kira berapa pelita kat setiap umah jiran2.. Habis surat kabo mak kami bakar.. nak tengok dia terbang ngan api menyala... Aktiviti yg merbahaya, namun tetap kami buat tiap kali nak raya.. Main bunga api memang dah jadi satu kemestian.. lagi lak jiran sebelah umah mesti ada stok bunga api.. Gumbiranya melalui waktu2 tu.. yg tak d lalui oleh anak2ku.. Sayu rasa hati ni bila ingat kenangan2 d Aidilfitri..

Oklah.. tak moh sedih2.. kita cite pasal makan lak.. Semalam takde n3 pe2. tuk iftar 19 Ramadhan... sebab takde pe yg nak d tayangkan.. lagipun mood tuan punya umah ni agak mandom sket.. w/p line tenet dah menunjukkan prestasi yg memberangsangkan..

Iftar semalam wat Nasi Ayam jer... Senangkan!! Lagipun dah takde idea nak masak aper..


Salad dah takde dalam stok.. ganti kobis jer.. Okla tu..sedap gak tau!!! :)



Menu tambahan, sebab dah lama ikan tu dok tido dalam esbok. Tinggal sekor je pun!!



Hanya popiah je yg rajen tangan ni buat...

Alhamdulillah.... berlalu sudah 20 Ramadhan dengan penuh kesyukuran atas rezeki dariNya.

Salam Sayang buat Pemberi Kad2 Raya....

Seronok tau dapat kad Raya.. Kalau dapat yg Real lagi best.. sebab ada nilai sentimental tersendiri.. Tapi dapat yg maya ni pun dah terlebih2 seronok.. Walau tak pernah bertemu muka.. hanya kata bicara pengerat silaturrahim.. Mekasih pada sahabat2 tersayang yang sudi bagi kad pada yg empunya diri nih..


Dari Kak Nurse kite..Kak Maria & keluarga. Semoga akak tabah & kuat menghadapi dugaan Ilahi.. InsyaAllah. SELAMAT HARI RAYA, MAAF ZAHIR BATIN.



Dari Seri..mama kepada 2 Seri... Seronok la tu nak terbang balik kampunggg.. nak ikuttt.. SELAMAT HARI RAYA, MAAF ZAHIR BATIN.



Dari kak Maz yang jauh nun d Bahrain... Samalah kite, beraya d rantau.. w/p ku sama negara & akak lain benua.. SELAMAT HARI RAYA, MAAF ZAHIR BATIN.



Dari ika yang berada nun d negara gajah... Rajin buat biskut.. Nak order ngan ijah je bleh?? SELAMAT HARI RAYA, MAAF ZAHIR BATIN.

Baru dapat Update...

Salam d tengahari yg panas terik...

Pepagi lagi dah tercongok kat depan lappie..konon nak merempit sebelum anak2 bangun tido.. tapi sket punye geram hati ni, ble line asik lip lap jek. Dahtu terus error.. Selalunya bile dah call Telekom tu, baru line come back to normal.. tu pun kadang still mengong gaks. Tensen gak bile nak guna, kena call dulu.. w/p bukan aku yg call. heheheh..

Tapi sepanjang pagi tadi memang teruk ar line..dah call pun xde effect pe2.. Marah dah acik nih!! Ini je la teman aku selain hb & anak2.. Kalau tak on9, rasa cam something jek.. Pastu tetiba ada mamat mana ntah call tepon umah.. nak check streamyx katanya.. Aku pun terus la call hb, suh balik.. ehehhe..aku kalau hb takde, ada orang ketuk pintu umah sampai nak pecah pun, aku takkan bukak... Takut ma..manalah tau kot2 org jahat ke, nak datang culik aku yg gebus nih!! hikhik.. Lama gak staff Telekom tu wat keje.. tengok line umah ni la.. kabel depan la.. kabel Kolej la.. ntah pe2 lagi ntah.. Sib baik hb memang takde kelas time tuh.. Harap2 pasni takdela hb asik nak calling jer... Buhsan tau.. asik2 repot benda yg sama... :(

Okla..kite tutup cite pasal tenet yg demam kura2 nih..
Iftar semalam aku wat ape yg c kakak dah lama suh buat..& ape yg tekak aku tetiba nak makan.


Kat tempat aku memang panggilan manjenya epok2.. Aku start panggil karipap masa blajo kat UPM lu.. ehehehe.. Malu ler, sbb aku sorang je yg panggil nama manja dia.. Ni permintaan c kakak yg dah lama tertangguh d sebabkan 'kerajinan' mama dia tahap minima.. Boh inti kentang + ayam. Separuh je d goreng, separuh lagi d frozenkan.. 3 ketul dah goreng tuk bekpes adik pagi tadi.. Lebih tu leh goreng petang nih..



Ni pulak tekak aku yg teringin nak makan. Sosej Pizza. Tetiba nak jadi mat saleh plaks.. Dapatla 2 keping beso.. 1 lagi d frozenkan jugak.. Kalau cheese kat pizza tu leh lak masuk tekak.. kalau makan gitu je, memang mau kuar balik.. ehehe.. Ngengada tul!! Tekak yang ngengada tau.. aku maintain jer.. ekekeek



Nasi Goreng Kampung terlebih mekap.. Hihihi.. Menu berat tuk iftar semalam.. Pedas berapi.. eheheh..



Rezeki.. dari Jiranku yg baik hati itew.. Cam tetau je aku dah lama tak makan sate.. Nak buat sendrik...MALASSSSSS....... Alhamdulillah....

Sup Tulang Bonda

Salam d awal pagi... hari yang cerah.. penuh ketenangan & kedamaian.. Alhamdulillah..

Ke sana ke sini... masing2 sibuk mengukis..kuar ngan resepi baru, resepi tradisi.. yg semestinya sedap2... & chumil2.. eheheh... cuma aku yg masih takde pe2 perkembangan tentang kukis2 nih!!
D samping memang takkan ada kukis2 nih.. kat umah ni kurang laku kukis nih.. Yg selalunya laku.. kerepek2.. ehehehe... Pe2 pun, memang seronok cuci mata ngok kukis2 yg bersusun tinggal masuk mulut kat umah kekawan.. Rajin2 wat kukis yer!!!

Kejap tul masa berlalu kan.. Dah lebih separuh Ramadhan kita lalui.. Tentu masing2 dah sibuk bagai nak rak.. mana nak siapkan jahit langsir baru.. alas meja baru, nak siapkan mengecat baru dinding & pagar umah .. beli baju baru anak2.. kasut baru.. songkok baru... tudung baru.. pendek kata suma nak yg baru... Namun harap2 semuanya masih dalam keadaan bersederhana.. Kami kat sini seperti takde apa2.. kiranya cam takde pe2 persediaan.. Jauh beza & lain suasananya, tak macam masa nak sambut raya kat kampung tahun lepas... sumanya bertukar.. teruja & gumbira sesangat.. Tahun ni cukup ala kadar.. & seadanya saja.. Kegembiraan nak sambut Syawal tak begitu d rasai.. Huhuhu.. tetiba ada rasa sedih laks...

Iftar semalam just wat Sup Tulang...


Rasanya setiap umah dah mengesop tulang2 lembu, kambing...& mungkin tulang unta!! ehehe. La ni tiba turn aku laks. Sup Bonda sebab aku masak ikut style my mom yang kalau masak pe pun memang selera je masuk mulut!!! Makan ngan bihun, Kiranya makan Bihun Sup la semalam. Yang aku malas nak masak sup2 ni sebab.. aku memang susah nak berenti kalau makan tu.. tang menghirup tak hingat.. Hb pun dah faham beno.. jadi aku makan paling banyak sup tulang tu.. 1.5kg abis sekelip mata! Elleh..lagipun, tulang tu yg berat!! ehehe. Suka letak bawang goreng banyak2, pastu sambal kicap..sampai jadi kaler itam itu sup. Aduhai.. pastu tak bleh nak bangun, sebab perut kembung ngan kuah... huhuhu.. Antu betol ngirup sup! Pastu jiran bawah bagi Nasi Ayam, langsung tak bersentuh... wat sahur. Banyak menu dah. Alhamdulillah....

Apa yang d 'busy'kan ek??

Salam d pagi yang dah nak ke tengahari...

Baru leh nak masuk n3.. awal2 pagi lagi c adik dah konker lappie.. bangun2 tengok abah dia ngah on9, terus merengek nak tengok Hulk.. Mama kena mengalah..merempit ngan laptop lama yg agak semput tuh.. Gambo2 suma dah save kat lappie baru tuh.. huhuhu..adik2..

Salam Nuzul al-Quran buat semua. Ada setengah negeri yg bercuti hari ni.. tapi kat Sarawak ni tak cuti..so..aktiviti seharian berjalan seperti biasa...

Iftar semalam memang simple, sebab menu kelam kabut.. ekekeke... Ni gara2 dok ralit buat keje lain.. Ape gaknye yang aku dok busykan semalam gaknye ek? Nak kata buat biskut..memang takler.. sebab dah termaktub, TAKKAN buat pe2 biskut pun tahun nih!! so, memang takkan ada n3 berkaitan sekut2 kat sini... InsyaAllah kalau teringin sangat..aku beli je ar... Ni pun tengah cari tempat tuk beli kek.. Dealer yang tiap tahun aku order kek lapis dah balik s'jung.. huhuhu..


Udang Lada Hitam

Resepi ni amik idea dr kak nor..tapi taklah ikut resepi tu.. Ehheeh..main adjust mana yg patut jek, sebab takde sos lada itam.. so aku buat sos sendrik, ikut cara sendrik.. guna lada itam biji yg d tumbuk kaso.. Bleh ar tu kan.. Resepi kelam kabut tau!!



Sebagai menu tambahan untuk menyedapkan rasa... Ikan Masin jek. Kakak aku masakkan sup telur.. Hehehe... Air?? Kat umah ni jaranggggg sesangat minum air manis ni.. sesekali je bila rasa teringin!! Biasanya minum air kosong jerk. Permintaan kurang!!! senangkan!! selesai keja aku tuk iftar semalam...



Ralit ngan suma ni la semalam... Sibuk kat sini sebenarnya... Walaupun nampak mudah.. sebab banyak.. agak rumitlah bagi yg tak biasa cam aku nih!! Juadah ringkas tuk aku hantar kat Surau Kolej tuk iftar semalam.. Tuk student Asrama yg seramai 95 orang... Cuma buat 3 jenis kuih.. Popiah..bersira pedas & tak, Donut mini dan Bingka Jagung... Resepi Bingka Jagung & sira tu amik kat umah kak hana. Cuma inti ikut selera sendiri lar.. Donut cam biasa, guna resepi HaSue.. Mekasih semua.... Lebiu all... Mmuahhh



Popia sira...lupa nak tabur bijan... eheheheh..

Bihun jerk!!! :P

Salam d pagi 16 Ramadhan....

Cepat masa berlalu...beredar dalam tidak sedar... Kini telah lebih 2 minggu menjalani ibadah puasa.. Alhamdulillah...segalanya berjalan dengan baik.. penuh kesederhanaan..

Sebenarnya semalam memang MALAS tul nak masak. Kebetulan hb ada majlis Tahlil Perdana & Berbuka Puasa kat surau Kolej.. so, bermakna aku hanya akan berbuka posa ngan kakak.. Plannya cam nak makan biskut jer.. eheheh.. Punyalah malas!! Kakak cam biasa. mintak sup ayam. Tapi tetiba cam nak makan bihun..so, rendamlah sket bihun tu.. tuk aku sorang!! Tengah golek2 ngaco adik tido..hb kata dia nak bukak posa kat umah! Pas abis tahlil dia balik... huhuhu.. Kelam kabut acik tambah bihun & lauk2 nyer.. eheheeh..

Suh hb makan kat surau..sebab mesti macam2 ada.. tapi dia kata tak best..sebab aku tak ikut!! Pulak!!! Sebenarnya macam nak gi gak..tapi bila fikir majlis tu lama sangat.. start kul 4.30 ptg, sampai lepas terawih... tak jadi ler.. Karang c kecik tu wat hal.. masalah la plak!! 2 jam dalam flight pun dia bising nak turun!! sabo je lar!!!

So..makan bihun je yeK!!! Kue muih memang takder!!! eheheheeh


Bihun Goreng Tomyam



Suka aku la nak watpekan!!! Aku ngan hb je makan.. Sib baik x masam.. maybe dah terlampau masak.. manis jer rasa stoberi nih!!! Yummy!!

Ramadhan 14

Salam 15 Ramadhan...

Cuaca pagi yang hangat...lebih hangat dari biasa.... :)

Alhamdulillah..dapat melepasi sehari lagi rahmat Ramadhan... dan insyaAllah hari ni aku akan menjalani semula ibadah puasa yg dah beberapa hari terlepas.. dek cuti bulanan. Rasa gumbira sangat sebab dah banyak hari rugi.. Boleh kembali bertadarus semula.. Tak taulah dapat capai ke tidak target aku nak khatam al-Quran bulan puasa ni.. sebab dah hampir seminggu bercuti.

Selalunya pun mengaji cuma lepas solat subuh..& sementara nak tunggu solat terawih.. Tu pun kadang dapat baper m/s je, mata dah berpinar... mengantuk!! Almaklumlah...sejak puasa ni tak cukup tido.. pas sahur terus berjaga... Harap2 dapatlah aku meneruskan perjuangan ku ini.. InsyaAllah... hanya setahun sekali dapat bertemu Ramadhan...& belum pasti adakah lagi pertemuan d Ramadhan akan datang........... Semoga Allah s.w.t mempermudahkan jalan bagi kita semua...Amin..


Rasanya dah ramai menge'bom'... La ni tiba masanya turn aku laks. Resepi asal tak pasti dari sapa, tapi aku amik resepi ni dr kak Mimi, ibu 3 dara itew. Resepinya guna ubi keledek.. tapi aku tukar guna ubi kentang.. kalau nak tunggu ada stok keledek alamatnya kempunanla mak budak nih!! Dah teringin sesangat.. x bleh tertahan lagik!! eheheh.. Takpelah kan.. pangkalnya ada nama ubi2 tu.. kira bolehla.. Best resepi nih.. sebab x meletup!! cun laks tuh.. Elok je jadi kuihnya... Aku memang antu kue2 yg berasaskan tepung pulut ni.. Kenyal2 manja yg best d kunyah... Dapatla anto kat jiran bawah tu...



Dah lama dok jeling2 kue ni kat umah dak Ika tuh.. Tk pernah makan pon!! tapi d sebabkan bahan asasnya tepung pulut, keinginan nak mencuba tu membuak2. Terbuat gakla Butir Nangka nih.. Hb yg tolong dok gentel pas dia balik meeting petang semalam.. pastu c adik dok atur.. susun ikut kaler.. huhuhu... Cuma aku tak guna santan bab kuah tu.. Untuk mengekalkan ciri2 menu sihat d bulan puasa ni, aku tukarkan santan kepada susu cair.. tambah sket jem durian.. ada rasa2 sket duyan tuh.. Ermm..best gak!! Sikit aku simpan kat esbok..bagi sejuk.. leh makan tuk buka posa arini.. sebab rasanya arini aku tak buat pe2 kot!!

Menu utama cuma wat nasi goreng.. Malas nak inteprem.. asik nasi goreng je kan.. nanti korang termuntah plak.. eheheh...

Berlalu sudah 13 Ramadhan....

Salam 14 Ramadhan

Alhamdulillah..dah hampir 1/2 bulan kita menjalani ujian d Ramadhan al-Mubarak nih.. Semoga kita memperolehi kenikmatan Ramadhan & ketenangan jiwa...insyaAllah..

Iftar ringkas tuk puasa ke 13...

Ala2 asam pedas..tapi menggunakan rempah2an.. heheheh....



Teringin nak makan sotong yg simple2 jer... Sotong Halia.. Sihat kerana tidak menggunakan minyak. :)



Tetiba teringin, padahal aritu dah buat..makan ngan nasi tomato.. Guna nanas dalam tin jek. Blehla kan...



Buat sket kue sebagai syarat jer. Asik kiv je, arini baru sempat buat...(hehe, cam susah sgt!!) Dapatlah 5 ketui tu.. Alhamdulillah..

Untuk kakak, sup Ayam & Mee Goreng lagi tuk adik...



Rezeki...dari jiran bawah... Syukran..

Scroll bawah untuk N3 Terbaru...:)

JOM JENGOK2..MANA TAU ADA YANG BERKENAN KE.. SAMBIL LEPAK2, DOK USHA2 LER. JANGAN LEPASKAN PELUANG UNTUK MILIKI APA YANG KORANG INGINKAN.. GERENTI...PUAS HATI!! Meh lepak kat TupperwareKu