Ratings and Recommendations by outbrain

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Bolehla....

Salam bertemu lagi....

Ni lak menu hari nih.. Memang takde idea dah... Masak je la pe2 pun!!!


Sotong Masak Lemak Cili Api
Mula ingat nak bako jek sutun nih.. tapi pernah buat haritu.. tengok hb cam tak layan sangat jek. So tak jadilah nak bako, w/pun aku sukeeeee.. Buatla menu yang gerenti hb suka.. Yela kan.. yang nak makan pun hb kesayangan ku itew... Aku kaco2 jer.. (Ye ker??) heheheh...



Buncis wif Hati Ayam Masak Kicap Berempah
Lama tul tak makan hati ni.. Kalau leh memang nak elak.. sebab bahagian organ dalaman ni tak bagus tuk kita kan.. Tapi dah asik nampak kat sana sini.. tu yg jadi kepingin amat.. Belila gak sikit tuk sedapkan anak tekak.. heheh.. Berempah sebab letak jintan putih, jintan manis & ketumbar.. Ratah gitu jek..



Crispy Ciken Wing
Biasalah.. menu pebret my kids... Cam kat kepci tuh.. Yum2.. yummyyyyy....

Buah Melaka dr Sarawak

Ni ntah pe mimpi ntah... pagi2 buta tadi aku dah dok menggentel buah melaka ni.. tekak ni rasa teringin yg tak dapat d tahan2 dah.. lama dah plan nak buat buah melaka guna inti kelapa tu.. cam resepi dak HaSue tuh.. tapi asik tangguh & tangguh..sebab malas!! Inti memang dah ada dah.. so wat gak la pagi tadi.. Guna kelapa kering jek.


Lepas siap goreng nasi tuk bekpes hb.. aku mulakan operasi menggetel ni plak.. Dapatlah 14 ketul tuk bekpes aku sorang... Sampai t/hari gak br licin. Hb dah makan nasi goreng lebih nasi daging semalam, mana pandang dah kue2 cenggini.. Aku tak kira nasi ape.. nasi lemak, nasi ayam.. kalu ada belen.. suma d goreng. Sedap woo.. sebab ada kelainan tang rasanya tuh.. heheheh..


Nasi Daging & Rojak

Ni menu tuk lunch semalam... Tak sempat nak post.. sebab cam biasa.... kena mengalah ngan anak2..

Nasi Daging & Kari Daging Kerisik
Resepi nasi daging amik kat umah kak nor. Sedap!!! Mula nak makan ngan daging rebus tu jek.. tapi macam tak best lak takde kuahkan.. Nak buat dalca sayo cam kak nor, takut hb tak makan.. sebab sayo2 ni dia agak memilih sket.. huhuhu.. Jadi.. daging rebus tu d karikan dengan penuh jayanya... muahahahha... Okla tu kan...



Aku lak ngan suka hatinya melantak rojak petis tak cukup bahan ni dengan penuh berselera.. Sedap.. makan sekali hadap jek tuh.. heheheh..

Kek Buah Bakar

Salam d petang Rabu yang cam nak hujan jek tu...

Berehat sekejap dr meng'n3.. huhuhu.. Bukan sebab malas tau.. tapi takde mood nak berebut ngan anak2.. masing2 sibukkkkkkk jek nak ngadap lappie gaks.. Dapat sorang satu br senyap.. Bila depa tak ngaco, line plak wat hal.. La ni depa tido.. sebelum depa ambik alih tempat spesel ni.. kenalah aku cepat2 mengepost..

Ni kira cemil2an semalam la ni.. Kes nak perabiskan sikit buah kering yang ntah bile punya stok. Sian lak dok tengok depa terperangkap dalam telap tuh.. Dari expired & membazir, baik aku guna cepat2.. Tu pun cuma cukup tuk buat 1/2 adunan dari resepi Kek Buah Bakar yang aku cilok dr umah kak Azura..(nama sama, tp Azura ni tak reti wat kek..Azura yg tu..ratu kek keju maaa). eheheh.. Jangan marah kak Zura!!


Baru sejuk & dah ready tuk di potong..



Rupa memang buruks... huhuhu.. Takde bekas yg lagi kecik.. so guna apa yg ada.. Gitula yang dapat.. Sedap.. Rasanya yang manis2 buah sesuai ngan anak tekak aku ngan hb, yg kureng kek2 nih. .. Anak2 memang bo layan ler.. Lenkali leh buat lagik!!!

Mekasih kak Azura yer....

Mulianya Wanita d sisi Allah

Mulianya seorang isteri disisi Allah...
Dan betapa berharganya wanita yang bergelar isteri
ini pada keluarga, suami dan anak-anak
Rugi dan binasalah suami-suami yang tidak menghargai isteri
mereka kerana isteri inilah yang akan membantu mereka di akhirat kelak.
Biarlah buruk mana isteri anda,
sayangilah mereka.......

Beruntungnya seorang wanita yg ada rahim ini ialah dia bekerja dengan Tuhan... jadi 'kilang ' manusia.
Tiap-tiap bulan dia diberi cuti bergaji penuh...
7 sehingga 15 hari sebulan dia tak wajib sembahyang tetapi Allah anggap diwaktu itu sembahyang terbaik darinya.
Cuti bersalin juga sehingga 60 hari,
Bila dah bersalin tu, susukanlah anak..jgn takut "kendur" atau menggelebeh pulak..
Si suami pulak, jgn la berebut dgn anak utk menyusu pulak..
Cuti ini bukan cuti suka hati tapi cuti yang Allah beri sebab dia bekerja dengan Allah,
Tapi bila dah habis cuti tu..layan lah suami.."offer" lah pada suami,
Nabi bersabda : berjimak dgn isteri itu pahala..jangan buat deekkk jeee,Jangan buat alasan itu dan ini pulak..ingat tu si isteri yee!!!Kata nak pahala lebih.

Orang lelaki tak ada cuti dari sembahyang.. ..
sembahyang wajib baginya dari baligh sehingga habis nyawanya..

Satu lagi berita gembira untuk wanita,
Sepanjang dia mengandung Allah sentiasa mengampunkan dosanya,
Lahir saja bayi seluruh dosanya habis.
Inilah nikmat Tuhan beri kepada wanita,
jadi kenapa perlu takut nak beranak?

Marilah kita pegang kepada tali Allah.
Seandainya wanita itu mati sewaktu bersalin, itu dianggap mati syahid, Allah izinkan terus masuk Syurga.
Untuk orang bukan Islam, dia tak dapat masuk Syurga tapi Allah beri kelonggaran siksa kubur.
Untuk peringatan semua wanita yang bersuami seluruh kebaikan suaminya, semuanya isteri dapat pahala tetapi dosa-dosa suami dia tak tanggung.

Diakhirat nanti seorang wanita solehah akan terperanjat dengan pahala extra yang banyak dia terima diatas segala kebaikan suaminya yang tak disedari.
Contohnya bila dia redho suaminya pergi berjemaah di masjid atau ke majlis ilmu, bersedekah.. ganjaran Alah keatasnya jua..

Didunia lagi, kalau suami dalam kesusahan isteri boleh bantu tambah lagi di akhirat.
Kalau seorang isteri asyik merungut,mulut selalu muncung terhadap suami dia tak akan dapat pahala extra ini.

Manakala suami pula mempunyai tugas-tugas berat didalam dan diluar rumah, segala dosa-dosa anak isteri yang tak dididik dia akan tanggung ditambah lagi dengan dosa-dosa yang lain..
Dinasihatkan kepada semua wanita supaya faham akan syariat Allah agar tidak derhaka denganNya.

Sesungguhnya wanita dijadikan daripada rusuk kiri lelaki.Dia bukan dicipta dari kepala ke kaki,juga bukan dari tapak kaki. Dia dicipta dari sebelah rusuk kiri lelaki supaya dia hampir kepada kamu(lelaki) ,lengan lelaki dicipta untuk mempertahankan wanita,dekat dengan hati lelaki untuk disayangi.

Perempuan satu ANUGERAH

1. Doa perempuan lebih makbul daripada lelaki kerana sifat penyayangnya yang lebih kuat daripada lelaki. Ketika ditanya kepada Rasulullah s.a.w. akan hal tersebut, jawab Baginda s.a.w., "Ibu lebih penyayang daripada bapa dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia".

2. Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya, maka beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah s.w..t. mencatatkan baginya setiap hari dengan 1,000 kebajikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan

3. Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah s.w.t. mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah s.w.t.

4. Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah dia dari dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya.

5. Apabila telah lahir anak lalu disusui, maka bagi ibu itu setiap satu tegukan daripada susunya diberi satu kebajikan.

6. Apabila semalaman ibu tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit,maka Allah s.w.t. memberinya pahala seperti memerdekakan 70 hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah s.w.t.

7. Barangsiapa yang menggembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah s.w.t. dan orang yang takutkan Allah s.w.t., akan diharamkan api neraka ke atas tubuhnya.

8. Barangsiapa membawa hadiah, (barang makanan dari pasar ke rumah lalu diberikan kepada keluarganya, maka pahalanya seperti bersedekah).Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki. Maka barangsiapa yang menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail.

9. Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama, maka Allah s.w.t. memasukkan dia ke dalam syurga lebih dahulu daripada suaminya (10,000 tahun).

10. Perempuan apabila sembahyang lima waktu, puasa bulan Ramadhan,memelihara kehormatannya serta taat akan suaminya, masuklah dia dari pintu syurga mana sahaja yang dikehendaki.

11. Wanita yang solehah (baik) itu lebih baik daripada 1,000 lelaki yang soleh.

12. Aisyah berkata, "Aku bertanya kepada Rasulullah s.a.w, siapakah yang lebih besar haknya terhadap wanita? Jawab Rasulullah s.a..w., "Suaminya". "Siapa pula berhak terhadap lelaki?" Jawab Rasulullah s.a.w, "Ibunya".

13. Apabila memanggil akan engkau dua orang ibubapamu, maka jawablah panggilan ibumu dahulu.

14. Wanita yang taat akan suaminya, semua ikan-ikan di laut, burung di udara, malaikat di langit, matahari dan bulan semua beristighfar baginya selama mana dia taat kepada suaminya serta menjaga sembahyang dan puasanya.

15. Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya akan tertutup pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu syurga. Masuklah dari mana-mana pintu yang dia kehendaki dengan tidak dihisab.

16. Syurga itu di bawah tapak kaki ibu.

17. Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya akan tinggal bersama aku (Nabi s.a.w) di dalam syurga.

18. Barangsiapa mempunyai tiga anak perempuan atau tiga saudara perempuan atau dua anak perempuan atau dua saudara perempuan lalu dia bersikap ihsan dalam pergaulan dengan mereka dan mendidik mereka dengan penuh rasa takwa serta bertanggungjawab, maka baginya syurga.

19. Daripada Aisyah r.a. "Barangsiapa yang diuji dengan sesuatu daripada anak-anak perempuan lalu dia berbuat baik kepada mereka, maka mereka akan menjadi penghalang baginya daripada api neraka."

Lunch...

Hari ni masak simple sajek.. Sebab tak tau nak masak ape!!! Ngeh3... Okla tu kan.. berasap gak dapo umahku ini..


Ayam Goreng Halia wif Sos Tiram
Resepi ni main taram jek. Takpela.. yg penting ada taste tu...
Ayam d gaul ngan sikit garam & serbuk kunyit. Goreng dalam minyak yg agak2 je.. Hampir masak, masukkan hirisan halia dalam 2cm, bawang besau, cili hijau + cili api merah.. Kacau bagi rata.. masukkan sos tiram secukup rasa & sikit lada sulah. Tambah sket gula tuk balance rasa masin tuh.. Senangkan??? Muahahaha...tengok hb makan berselera jek... hehehehhe..




Tomyam Sotong
Pokok Limau purut sakit perut..tu yang takde kot.. puas aku cari tak jumpe.. Guna sotong jek sebagai bahan utamanya.. Yg lenlain tu sayuq2 jer.. Bagus tuk org yg sedang mendietkan diri.. Tak payah makan ngan nasi.




Kari Kepala Ikan & Pucuk Paku Goreng wif Cendawan.
Rezeki lagik. Alhamdulillah. Jiran aku bagi t/hari tadi masa dia nak amik her baby kat sini. Arini kak Zaharah tak keje sbb anak sulung dia tak sihat.. demam, muntah2 & cirit birit. Anto c kecik jugak kat atas sbb nak bawak kakaknya ke Klinik... Harap2 Izzati cepat sembuh..

Lempeng bekpes.....

Bangun kul 5.30pg.. puas perah otak nak wat pe tuk bekpes hb pagi nih.. Sebab cuti bulanan.. pas cuci muka terus ke dapo.. Termenung lagik.. sebab takde idea nak masak ape. Nak wat nasi goreng, nasi dah hb abiskan malam tadi.. Nak wat jemput2.. cam boring laks.. Nak goreng macaroni, cam leceh nak rebus2 dulu laks. Korek sana bukak sini.. tup2 jam dah kul 6pg. Huhuhu..ada masa tak sampai 1/2 j tuk buat bekpes, sbb hb gi skul dalam 6.30pg.
At last........


Siap gak 5 keping lempeng ngan pencicahnya.. sambal ikan bilis. Sib baik ada cili blend dalam esbok, cepat sket kejenya. Tak sampai 20 min...suma dah terhidang atas meja... Sedap!! Lempeng besau2.. kenyang perut!!!

Nasi Lemak lagik!!!!

Ntah nape malas tul nak membebel cam biasa.. Layan je la gambo yek..

Ni menu hari minggu.. Nasi Lemak lagik!!!. Cam selalu.. buat nasi lemak, tuk bekpes sekali ngan lunch.. Sebab hari minggu tu nak cleaning habis2an my home.. Abis semua aku buang..... Muahahahaha...


Ala Buffet.... Jom makan.. Sehinggit berkali2 tambah... ekekekek..



Bilis Goreng ngan Kacang goreng tanpa minyak.. geng ngan timun..



Sambal Bilis Campur...



Aksesori Tambahan..

Pe nama buah ni??

Salam pagi d hari pertama minggu ini...

Apa nama buah ni ek??
Jiran depan umah bagi buah ni.. Bau & isi ala2 mangga.. tapi rupa berbeza. Aku tak tau lak namanya aper.. Kena makan bile dah betul2 masak ke?? @ leh makan muda cam makan mangga tuh?? Buah ni rasanya masih muda, sebab keras kedegung jek!! Buah rambutan & langsat yg datang sekalik ngan buah ni.. dah abis masuk perut.. Alhamdulillah..



Kalau buah ni aku kenal le sesangat.. Beli masa kuar sabtu lepas.. Anak2 suka.. tapi makan kena kupas kulit & buang biji dulu ler.. Rajin abahnya melayan!!!

Ada apa??...Macam2 ada!! ehehehe

Salam d Hari Jumaat.. Penghulu segala hari..

Ntah nape ek... sejak akhir2 ni memang malas tul nak update blog nih.. Kadang dah beria amik gambo.. tapi terbiar jek perap kat dalam lappie nih.. huhuhu.. Menerjah.. menjengah & meninjau blog orang lain pun tak sempat.. Apa kehal la mokcik sorang ni ek???

Oh ye.. Petang ni Bajet 2010 kan!! Agak2nya ada ke idak ye bonus tuk gomen tahun nih.. Bestnya kalau adeee..... Hikhik.. seronok ngalahkan aku yg keje.. Yelahkan.. tumpang seronok tuk hb.. & tumpang guna duit bonus tu lar.. Muahahahah.. Harap2 PM kita bermurah hati nak bagi bonus... InsyaAllah..

Takde benda pun yang nak d share... Masak biasa2 jek..


Puding Roti Marble by Kak Hana
Buat malam tadi.. Kes nak perabiskan roti.. Sebenarnya asik tertangguh jek nak buat puding ni.. dari sebuku ke sebuku roti di beli.. abis wat makan gitu jek.. So, sebelum roti tu abis lagik.. aku buatla pas isyak semalam. Dah siap2 buh dalam bekas.. tuk d berikan pada jiran2ku itew...



Karipap ni buat spesel tuk adik. Tuk lunch & dinner dia skalik.. Stok mee dah abis.. Mesin mee lak wat hal.. Jammed! Agaknya terlebih jamming.. So, merajinkan diri gelek karipap.. At least kenyang & makan c kecik tu dr x moh makan langsung!! Payah2 kalau cerewet pasal makan nih!! Buat karipap c kakak leh join skalik..



Sedia untuk d frozenkan.



Bihoon Goreng Lada Sulah wif Ayam...
Tuk kami dua orang jer... Anak2 mana layannn..

Happy Birthday to my Abah....


Buat Atuk...en. Miskom b. Sarman,
Selamat Hari Lahir ke 59. Semoga atuk sihat2 selalu... Sentiasa Ceria & nampak Muda..
Semoga atuk dipanjang umur.. dirahmati Ilahi...
Salam Rindu dari Kami yg jauh...
"Atuk...adik dah Rindu Sangat kat atukk..."
InsyaAllah kita jumpa hujung tahun nanti.

Serunding Daging...

Salam jumpe lagik.........

Rajinkan diri buat serunding daging nih.. sebab nak makan.. & suka makan!!!


Dekat 2 kilo daging jadi mangsa tuk serunding nih. Sedap makan ngan apa saje.. Lebih suka guna daging lembu dr ayam tuk wat serunding nih.. Cuma yang agak malas part nak siat2 daging rebus tuh.. Sib baik hb suka yang agak kasar..so, kureng sket keje tuh!!! Wat pedas.. hasil gabungan cili kisar & cili api........ Sedap wooo... Dapat banyak!!!

Roti Sardin

Menu bekpes hb & aku...


Roti buh Sardin... resepi dr kak Nor Ghanu.. Rupa tak menawan... tapi rasanya memang mengguda!!! Jom makan!!!

Aktiviti merempit terpaksa di hadkan.....

Sebab & Musababnyerr...


Kena berebut ngan c kecik tuh.... Pantang lappie d on... dia yg terlebih excited dok nak merempit.. Time dia tdo jek leh on9.. kalau idak.. huh!!! mimpi ngeri je lar...
Cara dia guna mouse & mouse pad cam dah pro benor... Kusyuk ngadap pc! Geram acik!!!!

Mem'Bangkit'.....

Ntah nape tetiba tekak ni teringin nak makan bangkit.. Cari2 kat myR jumpa resepi Bangkit Nyonya by kak Lily.. Orang lain sibuk wat kue pra-raya, aku wat pasca-raya laks.. hehehe..


Tak bape cun.. Tapi blehla... bagi org yang tak 'telaten' cam kata org jowo. Hb kata..sedap, cam yg org jual... eheheh... Okla, pestaim cuba tuh!!! I Like it!!!



Bangkit lintang pukang dalam balang...
Buat minggu lepas... Dah abis lebih 1/2 dah.. Krup krap2 dok kunyah... Buatnye pun sonang bangettt........ Mekasih pada tuan punya resepi...

Pekabooo suma.........???

Salam Bersiaran Kembali d petang Isnin yang nyaman...

Pekabo ek?? Tercari2 tak agaknya tuan umah??? (Eheheeh..Perasanla pulak!!!).. Pe2 pun..kabo aku sihat2 sokmo... Alhamdulillah..masih berkesempatan nak mengulo & merempit w/p tak boleh seaktif dolu2.. huhuhu...

Agak aktif gak memasak w/p tak d kongsikan d sini.. Cuma weekend memang gantung piyuk.. Almaklumlah.. gi open house.. Selagi lom abis raya ni kan!!! Sehari tu ada yg 2 umah.. so, memang balik umah ngan perut yg mampat! Siap tapau lagik!! huhuhu... Tuan umah yg tapaukan yek!!!

Semalam pun gi Hi-Tea kat Dynasty Hotel.. ada majlis perpisahan staff Kolej.. so, aku & anak2 pun tumpang sekaki.. hb dah bayo.. ikut je ar...


Menu arini simple jek.. lehla kan... bagi insan yg tak seberapa rajin cam aku!!


Kambing Goreng Lado Itam...



'Part' Ayam Goreng Kunyit Berserai..
Dah lama terperap kat esbok tu.. Jiran bawah yg bagi.. Murah tul rezeki kami lately.. Ada je anto macam2.. Alhamdulillah...

Sempoi jer....

Cepat tul dah abis minggu ni kan!!! Dah Sabtu dah arinih..

Semalam memang tahap malas tahap inspector Gadget tul... Hahahaha... Hb balik awal sebab Jumaat exam PMR pagi jek.. Dan aku lak.. tersilap suntik virus M.. Huhuhu.. so, makanlah menu sempoi gilers nih!!!


Spagetti Udang Campak2..
Pestaim dalam hidup aku yg dah beso gabak ni.. masak spageti sendirik.. Selalu beli kat kedai @ org len masak.. Kalau macaroni tu biasalah.. Best gak bile testing kemasakannya dgn campak kat dinding.. Muahahaha.. c kakak pelik je tengok!! "Mama aku ni x betoi ape?" hikhikhik..

Aritu suh hb beli...nak test adik suka tak.. Adik kan fanatik mee. Nampaknya cam bleh terima je.. sebab spegeti ni kan agak kenyal2 manja berbanding mee kuning yg memang lembut gitu! Dah nama pun tekak melayu.. tekak jowo.. so makan spageti ngan sambal kicap. Uiyoo.. baru pedasssss.. baru sedappp.. eheheeh


Ayam ala2 Kepci..
Buat peneman...

Bila dah berkumpul..........

Semalam anak2 jagaanku balik lewat.. coz ayah depa ada keje sket d skul... & mak depa, cam biasa..balik opis hour... Puasla bebudak ni main bersama.. & puas gakla aku dok mengemas menan2 yg abis d punggah.. huhuhu.... Sib baik hb balik lewat sket.. takla penin kepala dia balik keje umah cam kapal karam...


Pas penat munggah..depa duduk setempat..



Apa gaknye di kerjakan tu??



Adik yg tak lepas2 ngan topeng dia kamceng ngan Najwa.. Tua c Najwa 2 bulan jek. Depa berdua dok berdating..jauh dari team..



Kusyuk c kakak dengar Izzati bercerita. Sebaya, cuma Izzati tua 5 bulan. Tapi cam kakak lagi beso.. cam beza setahun dua gitu!! kakak tinggi!!



Tengoklah ape keje budak ber5 nih.. Malas acik layan!! Tengok je la ape yg depa buat...

Ini jek yang sempat...........

Semalam, lepas siapkan menu lunch tuk my little kiddies ni.. dok sedap ar melepak ngok tv ngan depa dua beradik. C kecik yg aku jaga tu masih lena d buai mimpi.. Tup2 my hb call, cakap nak balik t/hari coz ada barang yg nak d pos bersama kertas jawapan PMR tertinggal kat umah.. so, balik makan sekalik.. huhuhu.

Punyalah kelam kabut aku bergegas ke dapo.. sebab aku tak masak pe2 lagik pun. Just tuk budak 2 tu jer.. Kuarkan ikan dalam freeze... rendam dalam air asam.. Sambil tunggu ikan tu defrost, aku masak sayur dulu.. heheheh.. 1/2 jam..siap suma... Muahahahaha... Charlie chaplin sungguh nooooooo...

Semua menu berkuah... leh wat berenang beramai2.. hikhikhik


Menu chaplin.. Keli Masak Lemak Cili Berapi.. ehehehe..
Request dr my hb.. Ingat nak masak petang, tuk makan dinner.. tup2 hb nak balik t/h..jadilah menu lunch.... Bertambah lomak la badan den nih!!!



Asam Rebus Batang Keladi
Sib baik memang dah siap rebus awal2 masa masak tuk budak2 tuh.. So.. senang keje acik!!!

Dinner & Lunch semalam..........ngeh3!

Salam d pagi Khamis yg mendung... Cam nak hujan jek!!!

Semalam tunggu hb sikit punya lama... anak2 dah sibuk je tanya.. dah maghrib pun hb tak balik lagik!! Riso tul!! Kat sini 6.11 dah berkumandang azan Maghrib.. Dekat 6.30 gak my hb sampai umah...

Biasalah 1st day exam PMR..memang busy.. laktu jadi ketua.. memikul amanah yg beso.. pas abis exam, kena bungkus kertas jawapan, pastu gi Pos Office, nak pos lak.. gitu gini.. ehehehe...

Keria semalam tak jadi wat minum petang.. terus merangkap makan malamnyer.. Tuk anak2 je istilah minum petang.. huhuhu..

Ni menu dinner merangkap lunch kami semalam... Masak nasi pulut... tapi lauk simple jek..


Ayam Kandar Lada Itam.. ehehhe.. Sori kak Asma, ubah sket nama dia... sebab ada boh lada itam banyak2.. ehehehhe.. Sedap gak tau!!!



Selagi tak abis petai...SORRY yer.. ahahahah... Kali ni Sambal Petai Ikan Bilis.. Sedapppppp banget!!!



Acar Mentah nanas & timun..... I like it!!!

Keria yg Ceria.........

Ni lom masak lagi nih... Tuk lunch tadi just masakkan kakak ciken soup & mee tuk adik.. Aku ngaco2 mee c adik jek. Hb jadi Ketua Pengawas tuk jaga bebudak PMR this year.. so, dia terus balik petang sekalik.. Malas nak berulang alik...lgpun jadi Ketua banyak keje sket.. Sebab hb tak lunch kat umah.. mood masak tu hilang gitu je lar.. Sib baik budak 2 tu kena makan...kalau idak.. langsung tak masuk dapo aku arinih!!! huhuhu...


Resepi kue Keria ni aku cilok kat umah kak Hana.. Eheheh.. pada sesapa yg punye resepi, TQ yer!!.. Kiranya ni buat minum petang tuk hb satgi.. sebelum aku melangkah ke dapo tuk masak dinner.. Nak masak pe ek jap gi???
Bertemu Kembali.......
Angin kuat tul kat luar tuh... Rasa nyaman sekali...

Meh nak cite pasal tugas baru aku.. Ehehe.takde benda pun, cuma... start dari semalam, aku ada jaga anak cikgu kat umah bawah nih. Sian lak bila wife dia kata susah ke hulu hilir anto anak2.. selalu masuk opis lambat.. Minta aku tolong jaga c kecik yg dah 1 1/2 thn tuh. Eheheh.. aku tak kisah ar.. sebab aku bukannya buat pe pun kat umah.. lagipun sekejap jer jaganya..

Cuma hari Isnin, anak2 tu d ambil dalam kul 4.30ptg, sebab c ayahnya... cikgu Kolej ada GerKo sampai ptg..cam hb aku gak... & hari Khamis sampai 2.50ptg. 3 hari lain tu, kul 12 t/h mak depa dah ambik dah.. Isnin ngan Khamis je, start t/h sampai petang aku jaga 3 beradik tu.. Hari lain jaga c kecik tu je pagi.. sebab kakak2 dia ke taska..

Semalam busy sket melayan 5 kanak2 riang sampai ke petang.. Anak jagaanku yg sulung & ke2 tu sebaya ngan kakak & adik.. Kakak ngan adik seronok sesangat ada kawan datang umah.. huhu.. aku yg tak menang tangan..

Pastu ngah sibuk2 ngan c kecik tu yg masih lom biasa ngan aku..(mula2 tu asik nangis jek!!, jenuh aku mujuknya!).. student hb datang beraya ke rumah.. Tak cakap lak tu.. kelam kelibut aku d buatnye... Sian depa, minum air bujang jek.. Ngan umah cam tongkang pecah lagik! huhuhu..wat malu cikgu Saiful jer... harap2 kalau depa baca blog ni... "Lainkali kalau nak datang, cakap dulu...lehla prepair pe2 yg spesel sket!!".. hehehe..

Menu arini... simple & cepat siap...

Terung Masak Kicap
Resepi by kak Hana yg tengah berpantang tuh.., tapi telah d olah sikit mengikut apa yg ada d rumahku ini.. Sedap!! Aku suka!! Hb pun suka!!! Dah kali ke-2 try resepi ni tau!!



Sambal Udang wif Petai
Selagi ada petai dalam esbok tuh... selagi tula ari2 makan petai pun takper.. eheheh... Cam biasa, petai tu telah d kecil2kan untuk membolehkan my hb makan sama...



Udang Goreng Kunyit
Untuk c adik..makan ratah begitu saja!! Selain Mee, ini pebret dia gak! Untuk kakak.. Sup Telur..

Keli....

Salam d hari ke-2 dalam minggu ini..

Bukan malas nak update blog, cuma semalam tidak berkesempatan... Agak busy ngan tugas baru aku.. ehehehhe...

Ni menu semalam.... Layan je la ek.. satgi aku citer lagik..


Ikan Keli Goreng Cili wif Petai..
Dah lama gilersss aku tak makan keli nih. Bukan sebab kat Miri ni takde..melambak2.. Tapi tak menepati citarasa aku & hb. Selalunya yg di jual tu beso gabak.. Datuk & bapak keli.. Aku tak suka yang beso2 ni.. Kami suka yg saiz anak dara... Comelote gitu!! Yg beso tak sedap d makan.. Aritu jumpa yg comel2.. pelagik!!! Rembat bawak balik! eheheh.. Cerewet gak aku nih!!

Ku lihat ijoooooo....

Hb dah lama request nak makan nasi lemak nih... Sejak Raya lagi.. pastu kami bercuti lak.. Kiranya dah mengidam sesangat dah.. Mula nak buat semalam..tapi... keadaan tak mengizinkan. So d hari minggu ni, akhirnya tertunai gak keinginan hubby kesayanganku itew...


Pas subuh dah masuk dapo.. Keletang keletung bersilat.. Nasi Lemak Ijo Ekspresso.. eheheh.. Okla tu kan.. Sempat gak anto kat jiran bawah tu.. awal2 pagi dah ketuk pintu umah org! huhu..

Kiranya ni merangkap menu tengahari kami sekalik. Sebab pas bekpes tu kami kuar belanja kat e-Mart.. Balik dah penat! Pestaim gi situ.. erm...best gak!! cuma jauh ar... Ramai org lak tu.. Takpelah... at least pernah gak jejakkan kaki kat c2 b4 kami blah dr sini..(Confident je ek!!).. InsyaAllah.



Ni pun request dr hb.. Ayam Masak Lemak Cili Api.. Alahai.. sumanya lemak2!!. Dah ujung minggu, masak guna apa yg ada jer.. Santan pun tak banyak..sebab kena bahagi dua ngan nasi lemak tuh... Pe2 pun, hb makan bertambah2..



Jiran bawah, orang Miri gak.. bagi buah ni.. apa nama aku lupa lak.. Tak tulis masa dia cakap.. ngeh3.. HaSue, pe nama buah ni?? Depa kata mahal.. rm10 sekilo.. Dia kata dah terus leh makan sebab dia dah 'masak'kan.. pe2 ntah.. aku tak reti lar. Tapi sejujurnya aku cakap, takleh masuk kat anak tekak ni rasa buah itew. HaSue, memang rasanya pelik camtu ker???? Huhuhu..jakun sungguh!!!

Scroll bawah untuk N3 Terbaru...:)

JOM JENGOK2..MANA TAU ADA YANG BERKENAN KE.. SAMBIL LEPAK2, DOK USHA2 LER. JANGAN LEPASKAN PELUANG UNTUK MILIKI APA YANG KORANG INGINKAN.. GERENTI...PUAS HATI!! Meh lepak kat TupperwareKu