Ratings and Recommendations by outbrain

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Kangkung

Kangkung Masak Pedas Taucu

Sayur febret di rumah. Yang makan cuma aku ngan hb. Tp mesti ada lah... sedap banget gitu!! Nanti kalau sempat aku update resepi.. Cau dulu...

Tilapia...

Salam d malam hari d hari minggu....
Ambil peluang mengupdate blog, w/pun masih x sempat nak jengah blog kawan2.. lappie hb rosak, tinggal 1 lappie ni jek.. so asik berebut ngan anak2.. ngan abah anak sekalik.. huhuhu... So cuma nyempat menyelit kejap...



Tilapia Sweet Sour
Resepi yang mudah...bagi orang yang M macam aku...

Ada Lagi..

Satu lagi menu yang simple..mudah..cepat..& sedap!!!

Yang semua gerenti tahu!! Takde resepi yang specifik, sebab aku main hentam saje.. yg penting sedappppp..


Set Nasi Ayam Kunyit....

Bawa pinggan masing2..beratur elok2... Ayam cubit sorang sikit... takut tak cukup!! muahahaha..




Ayam Bakar guna Oven...

Bertemu Semulaaaaa.......

Assalamualaikum......
Dah lama betul aku tak menjengok 'umah ajaib' ku ini... Rindu?? Ntahlah.. sebab aku lebih dikuasai dengan perasaan Malas memanjang.. Nak kata busy?? Memang busy lah.. biasalah rutin mak2 kat umah ni.. mana pernah habis. Laktu dah ditambah ngan duty anto n ambik c kakak pegi balik skolah. Pastu anto dia gi latihan menari lak.. Itu ini begitu begini... jadi cam xde mood jek nak n3. Hb dah bising jek sbb blog2 ku suma dah bersawang.. Tpi berFB rajen la pulok!! huhuhu..

Masak cam biasa...cuma yang ringkas2 jek.. Ada gak ambik gambo...tapi yang banyaknye tak d ambillah.. bateri kamera pun dah lama x d cas.. huhuhu.. lazy sungguh!!! Selalunya, lepas siap masak, terus makan...sebab hb ngajo petang, so makan awal, rushing nak gi keje lak..aku lak nak gi amik c kakak.. Tu yg x nyempat nak touch-up n posing maut... Jadi..ada reason la aku jadi malas.. ehehe



Ni ntah bile punye menu pun aku tak tau... dah tersimpan jadi pekasam dah.. sib baik x sempat masam. kuang3..

Resepi aku ambik dr myR.. dr aeeda78. Bahan sampingan yang lain tu?? Hentam sajalah labuuu..

Black Pepper Chicken Chop

Bahan-bahan ( 2 orang )

  • *UNTUK DIPERAP*
  • 2 paha ayam (kalo suke, debone kan. kalo malas, biar je tulang nye)
  • 2 ulas bawang putih (cincang)
  • 1 cm halia (cincang)
  • 1/2 sudu teh serbuk lada hitam
  • 2 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar sos tomato
  • 1 sudu besar sos Lee & Perrins
  • 1 sudu besar kicap manis
  • 1 sudu besar kicap masin
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar madu
  • garam secukup rasa
  • *SOS BLACK PEPPER*
  • 1/2 botol sos lada hitam
  • 2-3 sudu besar sos tiram
  • 3-4 cendawan butang (cincang)
  • 1/2 biji bawang besar (cincang)
  • garam/gula secukup rasa

Cara-cara

  1. gaulkan ayam dengan bahan perapan dan biarkan semalaman. Cucuk-cucukkan ayam dengan garfu supaya bahan perapan dpt diserap dengan elok.
  2. selepas diperap semalaman, sediakan non-stick pan untuk tujuan menggoreng ayam. Goreng dengan minyak yg sedikit saja dan tutupkan pan sehingga ayam dah separuh masak.
  3. balik-balikkan ayam sehingga masak (tapi jgn terlalu masak agar ayam tetap juicy).
  4. lebihan bahan perapan tadi boleh la dijadikan sos utk dituangkan ke atas ayam yg dah siap.
  5. tapi kalo rase tak cukup je sos marinate tu, boleh sediakan sos black pepper nya spt yang tertera di atas.
  6. caranya dengan memasak bahan2 sos black pepper selama satu minit dan adjust la kepekatannya dengan menambah sedikit air, garam dan gula secukup rasa. OK?








Scroll bawah untuk N3 Terbaru...:)

JOM JENGOK2..MANA TAU ADA YANG BERKENAN KE.. SAMBIL LEPAK2, DOK USHA2 LER. JANGAN LEPASKAN PELUANG UNTUK MILIKI APA YANG KORANG INGINKAN.. GERENTI...PUAS HATI!! Meh lepak kat TupperwareKu