Ratings and Recommendations by outbrain

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Salam KeMERDEKAan

MERDEKA! MERDEKA! MERDEKA!!

Alhamdulillah....
Sudah 53 tahun negara Malaysia tercinta kita bebas dari d jajah...
Semoga Negara kita sentiasa Aman, Makmur, Muhibbah & Harmoni bersama rakyatnya yang berbilang bangsa... dan... sentiasa berada dalam lindungan Ilahi.
Semoga pemikiran kita juga akan bebas dari penjajahan anasir barat...dr ideologi barat.
Buat semua sahabat....rakyat Malaysia
Selamat Hari Merdeka ke 53..




i LOVE Malaysia......
-Peace-

Oh...

Salam semua..
Alhamdulillah...dah masuk malam 10 terakhir Ramadhan... Ramadhan yang menjanjikan LailatulQadar kepada hambaNYA yang bertuah & terpilih. Bertuahnya seandainya kita juga termasuk d antara hambaNya yang terpilih. Dapat melihat & merasai LailatulQadar.

Semalam, mengambil peluang cuti hujung minggu untuk keluar shopping raya. Buat julung2 kalinye...ntah dah bape tahun...yang pasti sejak sebelum aku dok kat Miri lagi..barulah aku berpeluang menjejakkan kaki d Jalan TAR aka Jalan Tunku Abdul Rahman yang memang jalan yang teramat2 sibuk dan ramaiiiii.... Fuhhh..memang letih berjalan d bulan puasa, w/p aku bukannnya puasa pun!! eheehh..
Dari satu kedai ke satu kedai aku masuk..Kamdar, Gulattis, Madras, Nagoya, First Lady,.. hisshhh..semua kedaila...tu tak termasuk bazar2 yang memenuhi jalan.. semata2 utk cari baju aku ngan c kakak... dah seharian, dapatlah untuk aku 2 pasang baju kurung, tapi masih lom berhasil untuk kakak. Aduyaii..letih!! Nampaknye kena kuar lagik!! hwuaaaa.....

Ni bukan menu semalam, sebab bila balik dah keletihan, so tapau dari bazar ramadhan jek. Mula plan nak buka posa kat luar, sbb sepanjang ramadhan lom lagi berbuka d luar, tapi sebab dah kepenatan dengan kaki cam nak tercabut, cancel plan awal.. huhuhu

Menu iftar ntah bile.. Lupa lak..



Udang Goreng Tepung Adabi..

Menu hari Minggu

Menu Iftar hari minggu sudah..
Hari minggu lepas, PIL & famili adik ipar datang berbuka bersama d teratak cumilku ini. Takde masak spesel pun, sebab pagi tu kami kuar menghabiskan duit & tenaga g shoping. Balik dah lewat, jadi wat ape yg dan je ar. Mula plan nak kuar hari sabtu, tapi last minit hb nye skul dapat cuti raya..sambung lagi seminggu, so sabtu kena le skolah ganti. Dah xde masa nak gi menyopping, selain hujung minggu..so terpaksalah kuar, w/p rasa x best sesangat.. xde feel kalau g belanja kelam kabut ni... asyik tengok jam jek.

Pas sahur tu, sempat le rebus tulang dulu..plan wat Mihun Sup Tulang.. Alhamdulillah, sebelum kuar dah siap, balik shopping tinggal mengesup jek. Tapi gambo x sempat nak pose, sbb segan eh ngan mak mertua..Ntah pe2 dia fikir nanti. Sambil tu ada gak nasi..ngan lauk simple. Mak mertua datang pun siap bawak rendang, pulut kuning, nasi goreng, tembikai & Durian D24. Aduyai..tang durian tu..puas aku makan!!! mekacih mak!!


Udang Sambal Bersos... Sedap gak w/pun aku main tarah jer....



Ikan Cencaru Sumbat Bakar...



Ni belen ikan bako yg tak abis tu...dah banyak sangat makanan..sampai x tau nak makan ape. Yang jadi rebutan Mihun Sup Tulang itew lah.. At last terpaksa ikan ni merelakan diri d recycle... & d modifified jadi Ikan Bakar Kicap dengan Sos Cili...jadilah menu untuk berbuka hari Isnin lak. tak baik membazir.. Amalan syaitan.. Alalalala....

Saje nak berceloteh...

Salam semua..

Sambil melayan lagu raya online ni.. rajin2 kan jari ni wat eksesais. Amik feel le kononnya.. Terasa kemeriahan raya tu d hati ni.. Kalau tahun lepas, raya tu cam takde pe jek, selain kesyukuran selepas berjaya menjalani ibadah puasa & ujian drNya. Almaklumla, tahun lepas kami beraya kat Miri, tanpa keluarga & sanak sedara.. Cuma yg istimewanya raya tahun lepas, aku berpeluang ke rumah HaSue & berjumpa lak ngan Kak Maria KK.

Dan tahun ni berbeza...sebab kami sambut raya d Semenanjung, Dan yang lebih2 mengujakan & menggembirakan, tahun ni beraya d kampungku. Kota Tinggi..nantikan kepulanganku... Dah terbayang2 d mata kemeriahannya bila kami 5 beradik semuanya berkumpul d umah mak abah. InsyaAllah..semoga segalanya berjalan seperti yg d rancang.. Amin.

Ramadhan dah 1/2 bulan berlalu..camne ngan persiapannya?? Maybe u ols dah siap suma.. dr baju, langsir, perabut.. eheheh.. Bagi aku biasa2 jek.. Baju melayu & kurung sumanya beli siap jek. Persiapan untuk hb & adik dah siap semuanya...cuma tinggal aku & c kakak yg masih terkapai2 mencari..suma x berkenan dek hati. Selalunya pakaian popuan yg senang, ni terbalik laks.

Kuih?? Masih dalam perancangan...samada nak wat @ tak? ehehhehe... @ buat ngan sekali kat kampung. Masih lom d putuskan. Pe2 pun, wat u ols suma...berbelanjalah ikut kemampuan & berpada..(ingatan buat diri sendiri yg seringkali terlupa!)

Stim Siakap

Salam d malam hari yang riuh ngan bunyi mercun berdentam dentum... ntah kat mana gaknye bebudak tu dpt stok mercun. Tiap2 malam memang bingit betul.. Budak dua kat umah ni, bila malam jek..mula le 'gatal' nak kuar.. suka beno dapat tengok budak2 men mercun w/p cuma dr koridor... pastu bile dah dapat kuar...men beskal, nak suh masuk tu macam nak bergaduh... huhuhu.. sabo je ar..

Cite pasal buka posa lak..tadi just masak siakap stim ngan sayur jantung pisang... setelah bersengkang mata berfikir nak masak ape.. kuang3.. ayat dasat x hingat!! ehehehee.
Untuk anak2, cam biasa..ayam! Kali ni c kakak minta Ayam Kicap Manis aka Ayam Bakar Madu...

Siakap Stim yang menjadi kegilaan aku..
Resepi by CMG...x dapat nak paste kat cni sebab..x dapat nak bukak myR...



Jantung Pisang tumis Cili...
Simple & pedas... Lama x makan ini pisang punye jantung nih.. selalu suka rebus jek cicah ngan sambal asam.. Tapi kali ni teringin lak nak yang ada kuah2 gitu... Nampaknye hb pun suka...




Puding Kastard
Dari mula ramadhan teringin nak makan kastard ni.. Mula ingat nak cari kat Bazar jek.. (melampau punye pemalas!!) tapi cam xde yang berkenan... so tadi merajinkan le diri membuatnye.. Suka yg lembut & agak2 lembik gitu... suka makan ngan sudu, ala2 puding camtu.. Nyaman makan bila sejuk...

Pe2 je la...

Sejak puasa ni kan..aku asik dok mengunyah 'non stop'. Kalau selalunye lepas kul 8mlm memang cuba elak makan, la ni pas terawih...mesti ada moreh. Hb lak tu balik terawih sampai kul 10.30. Dah la lewat...sambil teman hb, sambil join gaks.. Aduyai..pastu penin paler, riso nanti raya baju tak muat... huhuhu.... What can i do???? Best jek dapat gerakkan mulut & lidah.. ehehehe..

Er..ni ada menu sempoi giler...sib baik x gila.. Kiranya dah jadi pebret akula.. Ntah naper leh jatuh syiok kat menu ntah per2 ni pun aku x tau, yg pastinye semuanya bermula d kenduri kawin sepupu aku...

Hati Ayam campur masak Kicap campur...
Muahahahaha..ada ke nama resepi cenggitu?? kuang3... Pedulik aper, yang penting kenyang masuk mulut.... Sejak makan kat kenduri tu, aku cuba masak sampai jadik rasa yang sama.. yela kan, takkan aku nak gi tanya kat catering tu time orang sibuk2 palu kompang... huhuhu..

Secara kasarnya....menu ni
1. campuran hati ayam, pedal, leher, kaki yang dah di potong cumil2. pastu lumur ngan kunyit... goreng separuh masak dalam minyak yg agak2.. kiranya depa xdela berendam bagai dalam minyak tuh.. tak payah buh garam dlm campuran kunyit tu, karang termasin lak..sebab nnti nak buh kicap & sos tiram yg dah sedia masin.

2. dah agak2 masak, masukkan hirisan bawang besar, bawang putih, halia, cili padi, cili merah... bawang besar & cili padi lagi banyak lagi syiok.. kasik pedassssss.... kacaau rata.

3. Dah agak layu bawang n the gang, leh masukkan kicap, sos tiram, sos cili...tambah gula.. garam x yah.. perasakan secukupnye ikut selera. Tambah air skit biar x terlalu pekat & pedal serta kaki ayam betul2 masak.. Itu jer lah... Biar pedas, baru ada umphhh.. eheheh.. Sempoi kan???

Kehla...rasa cam mengantuks...x se,pat nak meronda...

Ala2 Syawal..

Malam2 cenggini, sambil lepak2 ngan hb tengok cite Emily..merajinkan diri masukkan gambo yang dah terperap kat lappie.. Ni menu Iftar 1 Ramadhan, request dr my beloved hubby. Kiranye menu ala2 nak raya ler... tapi yg ni menu menyambut Ramadhan.. hb memang antu pulut. So, kalau dah ada pulut mesti ada geng baik dia cik rendang tuh.. baru ngam! Pulut Kuning sempena Ramadhan dan masuk umah baru... Alhamdulillah...

Minta mahap la ek.. resepi memang takleh nak kongsi, sebabbbbbbbbbbbb.....aku masak pun bukan guna resepi pun.. main ikut suka ati aku jek.. asal ada rasa.. muahahahhahaha... Leh gitu??



Nasi terhimpit segera pokcik Adabi ngan kuah kacang.



Pulut kuning dan rendang daging.



Ayam kepci comel tu wajib ada..anak2 memang sukeeeee & request kalau bleh ari2.. tapi kalau mama dia x rajin, xde la.. ehehehhehh

Menu Iftar 9 Ramadhan


Salam pagi Jumaat yg ceria bersamaan 10 Ramdhan yg mulia...
Merajinkan diri mengupload gambo sekaligus menghapdet blog ajaib ni... Nak tulis banyak, memang x larat dah..sebab mata ni cam dah nak tertutup.. Ngantuks gilerrrrrrr...
Len kali kite citer pasal resepi...

Kamera dah macam ok sket, pening paler dia dah kurang kot.. tapi memang jenis x reti amik gambo, pose x menarik langsung!! ok la tu kan.. Jom layannnnnnzzzzzzzz........


Ayam Goreng Berempah Serai



Pajeri Nenas



Sambal Terung Kerisik



Slice Ciken Kepci utk anak2



Set Menu Berbuka terus ke sahur bersama nasi kunyit planta. Cuma tambah telur asin utk bersahur tadi... Huarghhhhhhhhhh...Jom layan mata jap..

Ramadhan d rumah baru

Salam Ramadhan al-Mubarak...

Lama x menghapdet blog yg pernah menjadi tempat paling spesel utk aku luahkan feel ni.. sekarang ni bukan x spesel, cuma penyakit malas menjadik2...so feel tu tarak.. ngeh3..

Actually, la ni aku baru lebih kurang 12hari dok kat umah baru. Bukan umah sendiri, tapi umah sewa baru. Line tenet pun baru je aktif semula..Dalam tak sampai setahun aku pindah ke semenanjung ni, dah 2 umah dah .. Bukannya ape, macam2 hal kat umah lama... Harap2 d tempat baru ni semuanya akan berjalan ngan baik.

Dari tingkat 14 kami berpindah ke tingkat 4..w/pun umah baru ni lebih kecil berbanding umah lama yg sememangnye x le sebesar mana, tapi suasananya lebih baik untuk anak2.. Selain sekolah yg memang dekat gilerrrrr, 250m jek..masjid pun di pisahkan oleh pagar jek. Kiranya bab sekolah no hal...persekitaran kawasan perumahan yg lebih bersih, selesa..siap ada CCTV tuh.. ehehhe.. Playground pun bawah jek. Budak2 memang seronok sesangat...leh main beskal, dah ada kawan2.. Dulu masa kat umah lama, x pernah langsung turun bawah...balik sekolah terus dok atas sampai gi sekolah esok paginye.... beskal pun terperuk kat stor. Aku pun alhamdulillah rasa seronokkkkk gak. Kiranya raya ni kami beraya di rumah baru ler.. kekekeke.

Memasak?? of course lah.. cuma camera ni wat hal ler..so xde le posing menarik tuk lauk pauk iftar sempena ramadhan nih... Nanti2 aku akan hapdet gambo makanan laks...

Scroll bawah untuk N3 Terbaru...:)

JOM JENGOK2..MANA TAU ADA YANG BERKENAN KE.. SAMBIL LEPAK2, DOK USHA2 LER. JANGAN LEPASKAN PELUANG UNTUK MILIKI APA YANG KORANG INGINKAN.. GERENTI...PUAS HATI!! Meh lepak kat TupperwareKu