Dah lama betul aku tak menjengok 'umah ajaib' ku ini... Rindu?? Ntahlah.. sebab aku lebih dikuasai dengan perasaan Malas memanjang.. Nak kata busy?? Memang busy lah.. biasalah rutin mak2 kat umah ni.. mana pernah habis. Laktu dah ditambah ngan duty anto n ambik c kakak pegi balik skolah. Pastu anto dia gi latihan menari lak.. Itu ini begitu begini... jadi cam xde mood jek nak n3. Hb dah bising jek sbb blog2 ku suma dah bersawang.. Tpi berFB rajen la pulok!! huhuhu..
Masak cam biasa...cuma yang ringkas2 jek.. Ada gak ambik gambo...tapi yang banyaknye tak d ambillah.. bateri kamera pun dah lama x d cas.. huhuhu.. lazy sungguh!!! Selalunya, lepas siap masak, terus makan...sebab hb ngajo petang, so makan awal, rushing nak gi keje lak..aku lak nak gi amik c kakak.. Tu yg x nyempat nak touch-up n posing maut... Jadi..ada reason la aku jadi malas.. ehehe
Ni ntah bile punye menu pun aku tak tau... dah tersimpan jadi pekasam dah.. sib baik x sempat masam. kuang3..
Resepi aku ambik dr myR.. dr aeeda78. Bahan sampingan yang lain tu?? Hentam sajalah labuuu..
Resepi aku ambik dr myR.. dr aeeda78. Bahan sampingan yang lain tu?? Hentam sajalah labuuu..
Black Pepper Chicken Chop
Bahan-bahan ( 2 orang )
- *UNTUK DIPERAP*
- 2 paha ayam (kalo suke, debone kan. kalo malas, biar je tulang nye)
- 2 ulas bawang putih (cincang)
- 1 cm halia (cincang)
- 1/2 sudu teh serbuk lada hitam
- 2 sudu besar sos cili
- 1 sudu besar sos tomato
- 1 sudu besar sos Lee & Perrins
- 1 sudu besar kicap manis
- 1 sudu besar kicap masin
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 sudu besar madu
- garam secukup rasa
- *SOS BLACK PEPPER*
- 1/2 botol sos lada hitam
- 2-3 sudu besar sos tiram
- 3-4 cendawan butang (cincang)
- 1/2 biji bawang besar (cincang)
- garam/gula secukup rasa
Cara-cara
- gaulkan ayam dengan bahan perapan dan biarkan semalaman. Cucuk-cucukkan ayam dengan garfu supaya bahan perapan dpt diserap dengan elok.
- selepas diperap semalaman, sediakan non-stick pan untuk tujuan menggoreng ayam. Goreng dengan minyak yg sedikit saja dan tutupkan pan sehingga ayam dah separuh masak.
- balik-balikkan ayam sehingga masak (tapi jgn terlalu masak agar ayam tetap juicy).
- lebihan bahan perapan tadi boleh la dijadikan sos utk dituangkan ke atas ayam yg dah siap.
- tapi kalo rase tak cukup je sos marinate tu, boleh sediakan sos black pepper nya spt yang tertera di atas.
- caranya dengan memasak bahan2 sos black pepper selama satu minit dan adjust la kepekatannya dengan menambah sedikit air, garam dan gula secukup rasa. OK?
No comments:
Post a Comment