Ratings and Recommendations by outbrain

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Sup Tulang Bonda

Salam d awal pagi... hari yang cerah.. penuh ketenangan & kedamaian.. Alhamdulillah..

Ke sana ke sini... masing2 sibuk mengukis..kuar ngan resepi baru, resepi tradisi.. yg semestinya sedap2... & chumil2.. eheheh... cuma aku yg masih takde pe2 perkembangan tentang kukis2 nih!!
D samping memang takkan ada kukis2 nih.. kat umah ni kurang laku kukis nih.. Yg selalunya laku.. kerepek2.. ehehehe... Pe2 pun, memang seronok cuci mata ngok kukis2 yg bersusun tinggal masuk mulut kat umah kekawan.. Rajin2 wat kukis yer!!!

Kejap tul masa berlalu kan.. Dah lebih separuh Ramadhan kita lalui.. Tentu masing2 dah sibuk bagai nak rak.. mana nak siapkan jahit langsir baru.. alas meja baru, nak siapkan mengecat baru dinding & pagar umah .. beli baju baru anak2.. kasut baru.. songkok baru... tudung baru.. pendek kata suma nak yg baru... Namun harap2 semuanya masih dalam keadaan bersederhana.. Kami kat sini seperti takde apa2.. kiranya cam takde pe2 persediaan.. Jauh beza & lain suasananya, tak macam masa nak sambut raya kat kampung tahun lepas... sumanya bertukar.. teruja & gumbira sesangat.. Tahun ni cukup ala kadar.. & seadanya saja.. Kegembiraan nak sambut Syawal tak begitu d rasai.. Huhuhu.. tetiba ada rasa sedih laks...

Iftar semalam just wat Sup Tulang...


Rasanya setiap umah dah mengesop tulang2 lembu, kambing...& mungkin tulang unta!! ehehe. La ni tiba turn aku laks. Sup Bonda sebab aku masak ikut style my mom yang kalau masak pe pun memang selera je masuk mulut!!! Makan ngan bihun, Kiranya makan Bihun Sup la semalam. Yang aku malas nak masak sup2 ni sebab.. aku memang susah nak berenti kalau makan tu.. tang menghirup tak hingat.. Hb pun dah faham beno.. jadi aku makan paling banyak sup tulang tu.. 1.5kg abis sekelip mata! Elleh..lagipun, tulang tu yg berat!! ehehe. Suka letak bawang goreng banyak2, pastu sambal kicap..sampai jadi kaler itam itu sup. Aduhai.. pastu tak bleh nak bangun, sebab perut kembung ngan kuah... huhuhu.. Antu betol ngirup sup! Pastu jiran bawah bagi Nasi Ayam, langsung tak bersentuh... wat sahur. Banyak menu dah. Alhamdulillah....

No comments:

Post a Comment

Scroll bawah untuk N3 Terbaru...:)

JOM JENGOK2..MANA TAU ADA YANG BERKENAN KE.. SAMBIL LEPAK2, DOK USHA2 LER. JANGAN LEPASKAN PELUANG UNTUK MILIKI APA YANG KORANG INGINKAN.. GERENTI...PUAS HATI!! Meh lepak kat TupperwareKu