Ratings and Recommendations by outbrain

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Salam Semua...

Alhamdulillah..dapat menjengah sekejap kat blog ajaib nih... Rindu bangatttttt....
Ni pasal dok settlekan 'benda' yg nak d faxkan ke cik abang nun d miri tuh.. kalau tidak, mau tak jejak aku kat CC nih.. Pekabo suma???? Rindu kat aku tak??? Eheheheh...

Untuk pengetahuan semua, Alhamdulillah syukur teramat sangat.. akhirnya hb dapat transfer balik ke KL... sekarang hb ada d Miri tuk uruskan suma perkara & aku masih di Kota Tinggi ngan anak2.. Mekasih pada sahabat2 semua yg mendoakan rayuan kami berjaya.. TQ SO MUCH!!

Pas ni mungkin lama lagi baru dapat tenet lagi.. almaklumlah..bz...hb dapat pindah di SMK Taman Desa, jln Klang Lama.. Pasni asyik meayau kat MidValley je la gamaknya aku nih... Sibuk nak cari umah sewa nih.. ada sesape leh tolong????

Oklah..karang meraung c kecik mama dia hilang lama bangat.. ok.. jumpe lagi

BYE...

Salam Semua...
Selamat Bercuti pada semua.. pada anak2 yg dah tak payah nak berkejor naik bas skolah.. pada mak2 yg tak terjerit2 nak suh anak bangun pagi.. tak payah bangun awal2 pagi buat bekpes.. eheh.
Rasa relax??? @ lagi tak relax?? sebab dah suma dok berkumpul kat umah.. mesti gamat & meriah suasana.. Mak pun terjerit2 gak la kan!!.. Takper, latihan vokal tuh.. hikhik..

Pe2 pun.. habiskan masa berkualiti bersama anak2 d cuti sekolah yg panjang ni.. gi coti2 m'sia.. Jommmm....

Alhamdulillah..akhirnya hari yang d nanti & dtunggu tiba jua... Anak2 dah terlebih excited.. Esok petang... kami akan berlepas pulang... dr MIRI ke KLIA ngan flight MH2597 kul 6.15pm. Perjalanan kami mengambil masa agak panjang sebab akan transit d Kuching dulu.. Doakan perjalanan kami selamat sampai ke destinasinya...

InsyaAllah..AidilAdha akan d sambut bersama keluarga hb. Dan melengkapkan percutian ngan bermacam2 agenda bersama sebelum pulang menemui ayahbondaku d kampung.. Banyak tul rasanya perancangan tuk menggembirakan hati anak2 & hati sendiri... eheheh... InsyaAllah.. d harap semuanya d permudahkan Ilahi...

So.. manalah tau ada sesapa nak jumpe aku yg chumil & bolat nih... lehla kontek aku.. ehehe. perasan betul ada yg nak face 2 face ngn mak budak nih kan!!! ehehehhe...

PHONE: 019-2407038
InsyaAllah akan berada d Taman Keramat AU1 hingga awal dec sebelum balik ke Kota Tinggi..

Jumpa lagi yea... kat umah PIL takde tenet.. kat umah my parent pun sama.. huhuhu.. jadi, tak taulah bile leh sapu umah AJAIB ni..& jengah umah u all suma.. tadi dah jenjalan sebanyak yg terdaya.. pasni nak sambung pe2 yg tak settle lagi.. Ada sikit ke'bizi'an... Pada sesapa yg rajen tu.. tolong2 sapu & ngemop umah ni yek.. babaii.. Love u all & gonna Miss u...

Kisah AKu.. eheehhehe...

Huarghhh.....mengantuknyer...
Ehehehe.... Salam semua... How r u today? Bz? Hepi? Sad? Lonely? Pe2pun... aku doakan semuanya berada dalam lindungan Ilahi.. amin.

Ni mungkin n3 makanan terakhir sebelum aku melangkahkan kaki ke tanah semenanjung.. Dah takde mood nak main masak2... d samping barang2 basah yg cuma tinggal 2 ketui ayam & beberapa biji telo. Barang2 kering yang juga dah melenyapkan diri memasing.. Semangat tul nak balik maaa... eheheh

Barang2 suma dah packing... Kiranya umah ni dah macam padang jarak padang terkukur.. Sebab?? Begini ceritanya...... Seperti yg semua sedia maklum, permohonan my hb tuk transfer ke Semenanjung tak di luluskan.. Sekarang ngah tunggu result RAYUAN.. Dan cam yang aku cakap.. Sekiranya tak berjaya dalam rayuan, keputusan tu akan merubah banyak perkara..& akan memerlukan Pengorbanan. Jadi pengorbanan yang Terpaksa dilakukan ialah.... aku & anak2 akan tinggal d semenanjung sementara hb akan terus d Miri. Sedih??? Dah tentu...tapi..buat masa ni, itulah keputusan yang kami ada, w/pun ia bukanlah pilihan yg Terbaik.

Sebagai langkah berjaga2.. ewahhh.. ehehe.. Suma barang2 aku dah pack. Barang2 aku & anak2.. barang2 kaca, segala2nya yg serasanya hb takkan guna. Kiranya...kalau rayuan diLULUSkan, hb akan balik Miri sendirian tuk settlekan barang & kontena.. so, taklah banyak keje hb sebab barang2 tu dah siap sumanya..tinggal yg beso2 jek. & kalau rayuan tu TAK diluluskan, barang2 tu akan kekal berpack & tidolah dalam bilik tamu tuh... diselimuti cadar buruk, ehehe.. & aku 3 beranak akan tinggal sementara bersama famili d kampung. Baju2 aku & anak2 & barang2 yg diserasakan perlu.. sumanya akan ku angkut naik MAS sabtu nih... Jadi, inilah hari2terakhir d bumi Miri nih..

Banyak kenangan di Miri...yg penuh keindahan, mematangkan & mendewasakan diri ini.. Ramai kawan2 d kalangan guru2.. istimewa sekali bila dapat gader2 ngan teman blogging pertama, HaSue.. Harap2 satu hari nanti, kami akan bersua kembali..


Betik Muda Tumis Cili wif Udang Kering..
eheheh.. sesekali nak gak nama yg panjang kan!!! Very2 de sedap.. kalau rs nak berkuah, leh tambah santan.. wallah....


Separuh dr barang2 yg telah aku packkan.. Pasni keje hb cuma transferkan depa dalam kotak jek.. ehhehe...

Sajek2...

Salam..
Sebenarnya takde n3 menarik pun yg nak d kongsikan.. sesaja jek, sebab dah takde benda. Dah takde n3 makan2 dah kot.. sebab suma masakan yg kes nak perabiskan stok jek. Very simple.. sebab dah malas nak gi blanje.. Hati dah ingat nak balik kampung jer.. Huhuhu.. Takpela kan, sekurang2nya blog ni d update jugak.. eheheh...

Duyan ni hb beli ngan staf opis Kolej nih.. 4 biji 10 hinggit.. Last nak bagi aku rasa duyan Sarawak yg kaler kunin & duri runcing ni.. Karang dah dok s'jung, tak merasa dah. Tapi sejujurnya, bagi aku duyan biasa tu lagi syedapppppp & syiokkk.. eheheh...



Kue Lapis... Masih ada d esbok, sebab takde sape yg sudi nak makan kecuali aku!!!



Acar... yg dah d jerukkan..



Betik muda, mangga & pisang (1/2 dah d wat jejemput).



Cempedak

Alhamdulillah...yg kat atas tu suma...jiran2 aku yg bagi.. Rezeki.. Syukran...

Dah basi & jadi baja punnnn.........

Salam menjengah lagik....

Kena cuba update serajinnya...sebab bila dah balik kg nanti, ntah bile leh update. huhuhu..
Mesti rinduuu gilers nak merempit..

Ni menu beberapa hari lepas. Weekend takde masak pun, yg simple jek.. coz Sabtu tu hb gi Family Day Kolej..(aku x gi pun..sebab merajuk!!! Merajuk ngan Pengetua Kolej ni ha.. Rupa2nya permohonan transfer hb aritu dia tak sokong...patut tak dapat!!!!.. Geram je my hb tuh..).. Harap2 rayuan ni dia sokong..sebab my hb dah mula tunjuk protes.. Heehhe... cikgu2 baru yg datang dah ramai dah.. Pengganti my hb pun dah ada tuk ajor KHB.. kiranya dah takde sebab & alasan.. Berharap akan ada satu keAJAIBan...Amin..
Semalam ada Majlis Perpisahan kat umah jiran yg nak pindah tu.. Makan sana je ar..

Jom layan gambo jek..


Burger Malaysia....Lebihan Donut tuk anak2.. Ni tuk mak pak anak...




Beriyani Daging...Guna paste segera jek. Kalau guna Basmathi mesti lagi cun.. Tapi still syedappp..




Ayam Masak Merah



Terung Goreng Cili Berapi.. I Like it!!!

Selamat Hari Lahir kakak...

Salam Hari Jumaat.. hari yg indah..

Terlebih dulu, Terima Kasih buat sahabat2 yg memberi kata semangat & doa buat aku & suami. Sokongan kalian sikit sebanyak melegakan hati ini.. & memberi aku kekuatan dalam membuat satu keputusan yg terbaik!! InsyaAllah.. Hati masih ada rasa sedih.. namun, kehidupan mesti diteruskan.. kerana perjuanganku masih belum selesaii...

Hari ni..hari yg Istimewa...
5 tahun lalu... tepat jam 2.32ptg.. lahirlah seorang lagi khalifah d bumi Allah ini. Lahirnya bagiku satu keAJAIBan... meskipun tika itu..aku belum cukup bersedia..


Alya Nurjannah - Gambar awal pagi tadi..
Kakak lahir pada 29 Ramadhan. Sempatlah my hb bayar zakat untuk c kecil. Kiranya kami menyambut hari raya d hospital. Malam raya melayan anak sendirian d wad.. Sedih & gumbira. Namun, ia satu pengalaman terindah. Yang tak bestnya.. kureng dr segi layanan... Almaklumlah.. semuanya ngah mood raya, so nurse2 kat HKL cam takde mood gak nak layan pesakit2nya. Alhamdulillah..sumanya berjalan dengan baik.. selamat.. penuh kesyukuran.

Dalam umur 5-6 bulan, kakak selalu sangat menangis..coz ada 'something' cam benjolan besar kat sebelah kanan kemaluannya.. Bila 'benda' tu kuar.. mulalah dia meraung. Masa tu kami dah ada di Miri. Tak tau nak buat pe.. risau.. yelah.. jauh dr famili.. takde pengalaman. kami dok ulang alik jumpa pakar di Hospital Miri nu.. tapi depa tak dapat kesan ape 'benda' tu. Dah scan,& x-ray bagai.. Geram!! Sakit Hati!! Kesian ngan c kecik. Perasaan seorang ibu yg risau..takut..

Cuti hujung tahun, masa 'benda' tu timbul lagi.. terus bawak c kakak ke Klinik. Tapi terus kena transfer ke HKL. Doctor kata tu 'Hernia'.. kena operation secepat mungkin.. takut akan jadi gangren bile c kecik tu menangis tak henti. Luluh hati denagr c kakak meraung kesakitan bile sekumpulan doctor & nurse menekan 'benda' tu untuk d masukkan semula. Dalam umur setahun sebulan..memang kuat tul dia meronta. Dua pegang tangan, dua pegang kaki.. huhu.. sian ankku.

Sehari di tahan wad.. kakak kena puasa dr tengah malam ke pagi sebab nak operate. Bayangkanlah camner aku nak memujuk anak kecil yg kehausan & kelaparan.. Sedih sesangat. Menangis je keje aku. Alhamdulillah.. skhirnya segalanya berjalan dengan baik.. kakak d bedah bhg kiri & kanan untuk mengelakkan 'benda' tu kuar semula. Cuma sekarang.. aku cam fobia sket nak berurusan ngan Hospital Miri.. berbulan2 berurusan d sana, satu jawapan pun takde!! sib baik tak terlewat..kami sempat ke HKL. huhuhu...

Kini.. kakak dah besar.. selalu menjaga kecantikan.. hehehe.. dah bijak.. Lancar membaca, menulis, mengira.. mengaji.. Dah boleh d harapkan. Semoga Kakak membesar sihat... menjadi anak yg solehah.. harapan mama & abah.. jadi contoh pada adik2nya.. Kakak.. mama, abah & adik sayang sesangat kak kakak..


Cuba gak menggembirakan c kakak.. Buat kek. Disebabkan bahan2 banyak yang takde, so aku guna pe yg ada di rumah. Serbuk ceklat aku gantikan ngan vico.. Okla tu kan.. Malas nak beli bahan, sebab dah nak cuti.. aku nak balik dah.. Tapi part deco..aku memang fail.. so, wat yg simple jek.. Tapi cukup2 menggembirakan kakak... Alhamdulillah..

p/s : Jangan Gelak tengok Kek tu yea..


kakak yg tak sabar nak potong kek.. tapi kena tunggu gak abah balik keja..



Desert sampingan. Ambil idea dari Myresepi.. tapi aku just wat kastard sebab cuma tu je bahan yg ada.. Kena abiskan suma stok.. Next week aku nak balik dahhh.. yeayea..



Bubur Merah Putih. Kalau kat tempat aku.. ni menu wajib tanda kesyukuran.. Buat gak.. tapi yg makan aku sorang jek...

Sedihhh...

Lama gak tak update blog ni kan... Memangla pada mulanya tu dek kerana rasa Malas yg menguasai diri....tapi la ni... d sebabkan mood yang memang langsung takder!!! Yang tinggal cuma mood sedey manjang............

Nape gaknye yek aku ni sedih?? Adakah sebab terlalu sangat melayan emosi ?... huhuhu

Sebenarnya..permohonan hb tuk tukar ke semenanjung TAK LULUS!!! Rasa tersentap bile tengok result by online jumaat lepas. Perasaan sebak..sedih..kecewa..hampa..semua bercampur jadi satu.. kerana aku begitu mengharap!! Air mata gugur gak walaupun cuba aku nak tahan.. Sebenarnya takdelah tragis sesangat bagi orang lain kan...tapi bagi aku suami isteri.. begitu MENGHARAP SESANGAT dapat balik semula ke semenanjung... Masing2 ada masalah & sebab tersendiri kan.. begitu juga kami.. Jadi... keputusan tu begitu melukakan sekali!!!

Aku memang takleh nak kawal rasa sedih.. Lebih2 lagi.. sahabat yg aku ada satu2nya di sini.. berjaya dalam permohonannya.. Hb lak nampak begitu tenang sekali... Very Cool kata omputih.. Tapi... aku tahu.. kehampaan & kekecewaan di hatinya.. tak dapat di gambarkan.. Bila tengok dia menyendiri.. nampak air mata bergenang.. sayu tengok raut wajahnya.. Hb tak sedar.. aku perasan kesedihannya.. Dia takleh tunjuk kesedihannya, kerana dia perlu lebih kuat dari aku.. Hb peluk aku tuk bagi aku tenang... Tapi..memang nampak sedikit perubahan sikapnya dek keputusan tuh.. Namun, dia cuba cover ngan gelak tawa ngan anak2..

Bagi kami... besar ertinya andai kami dapat balik ke semenanjung.. TERLALU2 BERERTI!!! Dah 5 tahun kat sini.. Dah cukup lama!! Bukan tak suka kat sini.. bukan tak seronok.. cuma... ntahla.. kami rasa dah sampai masanya kami pulang ke tempat kami.. & terlalu banyak perkara yang perlu kami lakukan... YA Allah....Tabahkan hati kami..

Aku berHARAP.. rayuan tuk pindah nanti akan dipertimbangkan semula.. & kami berjaya. Banyak yang akan berubah kalau rayuan still tak lepas jugak. Dan kami terpaksa lakukan satu PENGORBANAN.. yg aku sendiri lom pasti, adakah pengorbanan itu nanti akan berbaloi pada kami, lebih2 lagi pada anak2..

Ya Allah...Permudahkanlah segala urusan kami.. Kabulkanlah permintaan kami.. Murahkanlah Rezeki kami.. AMIN..
Sahabat semua, DOAkan kami yea....

Jagung Manis..........

Ahhhhhh... Dah makan pedas2..kita makan yg manis2 lak yer..


Jagung Manis
Resepi amik dr kak Aziemas. Jiranku itew bagi 6 ketui jagung fresh yang beso2.. 3 ketui dah selamat ku kukus & makan gitu jek.. Pastu baru teringat nak buat cenggini.. Aritu pernah buat guna frozen corn, la ni cuba guna yg fresh. Yummy.. sedap d makan begitu saja!!! ehehehe

Daging.........

Huarghhhhhhhhhh.....

eheheh.. intro ntah pe2 ntah!!

Layan je yek..

Daging Masak Pedas. BUKAN Asam Pedas!!!
Kes nak perabiskan stok daging yang dah hampir2 nak monopos. Menu sempoi semalam. main campak2 jek.. Tapi rasanya best.. cuma memang kena sediakan sejug air depan mata. Pedas gilerssssss.......... Hb yg antu pedas pun takleh tahan.. hikhik..

Yg dah lama punye..............

Salam d pagi jumaat yg tenang & nyaman.......... Namunnn, tak setenang hatiku ini.. ahaks!

Susah tul nak update blog ni ari2.. angin rajin tu tak datang2 menyinggah..asik terus je gi umah dak ika kat bangkok nu.. Huhuhu.. terpaksalah dok layan apam yg dah lama terhadam dlm perut nih..


Nasi Ayam sempoiii gilers.. Salad takde, ku guna kobis sajok!
Buat ni 2-3 hari lepas..masa anak2 kesayanganku itu demam.. Alhamdulillah.. nampaknya depa dua orang dah sihat.. dah cergas & segar je muka tu.. Kalau tak..aktif gak.. cuma muka nampak lesu & layu jek. Hati mama depa ni pun dah tambah senang.. tengok anak2 yg bertambah ligat!!!
Saje wat nasi ayam.. sebab senang.. & nak umpan anak2 biar selera nak makan. Nasi ayam & sup ayam, kakak sukeeee bangat.. c adik lak suke ayam goreng crispy.. so.. mixkan dua2.. senang keje acik!! Tapi tupun dah lewat petang br selera makan diorang datang.. siap berebut2 makan ayam.. Okla tu kan...asalkan nak makan!!!



Cucur Cempedak aka Cempedak Goreng
Jiranku yg baik ati tu ada bagi sebiji cempedak yg cumil2 isinya.. isinya lom masak ranum sangat. So, sbb dah tak tertahan nak makan, aku goreng jek. Tapi tak bape manis.. Okla.. sesuai ngan selera aku gak... (saje, nak sedapkan ati sendrik!!).. eheheh

Ah Pam.. ehehe

Ni menu bekpes aku Sabtu lepas.. Tetiba rasa cam nak makan apam.. Rajinkanlah diri yg sesungguhnya memang malas2 manja!! eheheeh..


Apam Gula Melaka..
Resepi sape pun ntah aku tak ingat.. Yg penting senang & mudah d buat.. Aku tak suka makan apam ngan kelapa.. aku suka makan ngan sambal tumis. Hb pun dah terikut2.. hikhik. Tak kira ape apam pun.. mesti lawan ngan sambal tumis.. br ada kick maa.. Layan yer.. Nak bagi.. dah lama abes...



Masih dalam loyang.. Lom sejuk dah sibuk nak potong.. Tak sabaunye pasal.. So.. makanlah yg melekat2 sementara tunggu yg lain betul2 sejuk!! Dah gian bangat!!

:)

Ni pun ntah menu bila gaknyer... Layan je lar.. very2 easy..


Ungkep Hati Ayam Berempah
Kes nak memperabihkan stok hati ayam yg dah berkurun dalam esbok.. Simple, tapi.. sedappp.



Labu Masak Kunyit
I like labu yg betul2 empuk.. cam gaya2 nak hancur gitu!! eheheh.. ratah pun asyikkkk..

Salam....

Bertemu kembali d hari selasa yang dah nak ke tengahari.. Ntah nape.. mood nak meng'post' or meng'n3 a.k.a men'update' blog bagai hilang camtu jek.. Semangat yg pernah membara & berkobar2 cam dah takdek lagik.. Padahal tiap hari.. pagi, petang & kekadang malam.. aku sentiasa buka pintu umah.. huhuhu.. mengapakah?? sebab apakah??..

Yang pasti.. tika & saat ini.. aku sedang berdebar menantikan 'sesuatu'.. dengan penuh harapan & doa yg tak pernah putus. Semoga Allah s.w.t mempermudahkan segala urusan kami sekeluarga.. Amin.. Banyak yang 'ingin' aku 'laku'kan....


Sosej Roll Blackpepper...
Menu minum petang yang dah lama jadi baja.. dah basi.. & yg semestinya dah lama habiss..

Bolehla....

Salam bertemu lagi....

Ni lak menu hari nih.. Memang takde idea dah... Masak je la pe2 pun!!!


Sotong Masak Lemak Cili Api
Mula ingat nak bako jek sutun nih.. tapi pernah buat haritu.. tengok hb cam tak layan sangat jek. So tak jadilah nak bako, w/pun aku sukeeeee.. Buatla menu yang gerenti hb suka.. Yela kan.. yang nak makan pun hb kesayangan ku itew... Aku kaco2 jer.. (Ye ker??) heheheh...



Buncis wif Hati Ayam Masak Kicap Berempah
Lama tul tak makan hati ni.. Kalau leh memang nak elak.. sebab bahagian organ dalaman ni tak bagus tuk kita kan.. Tapi dah asik nampak kat sana sini.. tu yg jadi kepingin amat.. Belila gak sikit tuk sedapkan anak tekak.. heheh.. Berempah sebab letak jintan putih, jintan manis & ketumbar.. Ratah gitu jek..



Crispy Ciken Wing
Biasalah.. menu pebret my kids... Cam kat kepci tuh.. Yum2.. yummyyyyy....

Buah Melaka dr Sarawak

Ni ntah pe mimpi ntah... pagi2 buta tadi aku dah dok menggentel buah melaka ni.. tekak ni rasa teringin yg tak dapat d tahan2 dah.. lama dah plan nak buat buah melaka guna inti kelapa tu.. cam resepi dak HaSue tuh.. tapi asik tangguh & tangguh..sebab malas!! Inti memang dah ada dah.. so wat gak la pagi tadi.. Guna kelapa kering jek.


Lepas siap goreng nasi tuk bekpes hb.. aku mulakan operasi menggetel ni plak.. Dapatlah 14 ketul tuk bekpes aku sorang... Sampai t/hari gak br licin. Hb dah makan nasi goreng lebih nasi daging semalam, mana pandang dah kue2 cenggini.. Aku tak kira nasi ape.. nasi lemak, nasi ayam.. kalu ada belen.. suma d goreng. Sedap woo.. sebab ada kelainan tang rasanya tuh.. heheheh..


Nasi Daging & Rojak

Ni menu tuk lunch semalam... Tak sempat nak post.. sebab cam biasa.... kena mengalah ngan anak2..

Nasi Daging & Kari Daging Kerisik
Resepi nasi daging amik kat umah kak nor. Sedap!!! Mula nak makan ngan daging rebus tu jek.. tapi macam tak best lak takde kuahkan.. Nak buat dalca sayo cam kak nor, takut hb tak makan.. sebab sayo2 ni dia agak memilih sket.. huhuhu.. Jadi.. daging rebus tu d karikan dengan penuh jayanya... muahahahha... Okla tu kan...



Aku lak ngan suka hatinya melantak rojak petis tak cukup bahan ni dengan penuh berselera.. Sedap.. makan sekali hadap jek tuh.. heheheh..

Kek Buah Bakar

Salam d petang Rabu yang cam nak hujan jek tu...

Berehat sekejap dr meng'n3.. huhuhu.. Bukan sebab malas tau.. tapi takde mood nak berebut ngan anak2.. masing2 sibukkkkkkk jek nak ngadap lappie gaks.. Dapat sorang satu br senyap.. Bila depa tak ngaco, line plak wat hal.. La ni depa tido.. sebelum depa ambik alih tempat spesel ni.. kenalah aku cepat2 mengepost..

Ni kira cemil2an semalam la ni.. Kes nak perabiskan sikit buah kering yang ntah bile punya stok. Sian lak dok tengok depa terperangkap dalam telap tuh.. Dari expired & membazir, baik aku guna cepat2.. Tu pun cuma cukup tuk buat 1/2 adunan dari resepi Kek Buah Bakar yang aku cilok dr umah kak Azura..(nama sama, tp Azura ni tak reti wat kek..Azura yg tu..ratu kek keju maaa). eheheh.. Jangan marah kak Zura!!


Baru sejuk & dah ready tuk di potong..



Rupa memang buruks... huhuhu.. Takde bekas yg lagi kecik.. so guna apa yg ada.. Gitula yang dapat.. Sedap.. Rasanya yang manis2 buah sesuai ngan anak tekak aku ngan hb, yg kureng kek2 nih. .. Anak2 memang bo layan ler.. Lenkali leh buat lagik!!!

Mekasih kak Azura yer....

Mulianya Wanita d sisi Allah

Mulianya seorang isteri disisi Allah...
Dan betapa berharganya wanita yang bergelar isteri
ini pada keluarga, suami dan anak-anak
Rugi dan binasalah suami-suami yang tidak menghargai isteri
mereka kerana isteri inilah yang akan membantu mereka di akhirat kelak.
Biarlah buruk mana isteri anda,
sayangilah mereka.......

Beruntungnya seorang wanita yg ada rahim ini ialah dia bekerja dengan Tuhan... jadi 'kilang ' manusia.
Tiap-tiap bulan dia diberi cuti bergaji penuh...
7 sehingga 15 hari sebulan dia tak wajib sembahyang tetapi Allah anggap diwaktu itu sembahyang terbaik darinya.
Cuti bersalin juga sehingga 60 hari,
Bila dah bersalin tu, susukanlah anak..jgn takut "kendur" atau menggelebeh pulak..
Si suami pulak, jgn la berebut dgn anak utk menyusu pulak..
Cuti ini bukan cuti suka hati tapi cuti yang Allah beri sebab dia bekerja dengan Allah,
Tapi bila dah habis cuti tu..layan lah suami.."offer" lah pada suami,
Nabi bersabda : berjimak dgn isteri itu pahala..jangan buat deekkk jeee,Jangan buat alasan itu dan ini pulak..ingat tu si isteri yee!!!Kata nak pahala lebih.

Orang lelaki tak ada cuti dari sembahyang.. ..
sembahyang wajib baginya dari baligh sehingga habis nyawanya..

Satu lagi berita gembira untuk wanita,
Sepanjang dia mengandung Allah sentiasa mengampunkan dosanya,
Lahir saja bayi seluruh dosanya habis.
Inilah nikmat Tuhan beri kepada wanita,
jadi kenapa perlu takut nak beranak?

Marilah kita pegang kepada tali Allah.
Seandainya wanita itu mati sewaktu bersalin, itu dianggap mati syahid, Allah izinkan terus masuk Syurga.
Untuk orang bukan Islam, dia tak dapat masuk Syurga tapi Allah beri kelonggaran siksa kubur.
Untuk peringatan semua wanita yang bersuami seluruh kebaikan suaminya, semuanya isteri dapat pahala tetapi dosa-dosa suami dia tak tanggung.

Diakhirat nanti seorang wanita solehah akan terperanjat dengan pahala extra yang banyak dia terima diatas segala kebaikan suaminya yang tak disedari.
Contohnya bila dia redho suaminya pergi berjemaah di masjid atau ke majlis ilmu, bersedekah.. ganjaran Alah keatasnya jua..

Didunia lagi, kalau suami dalam kesusahan isteri boleh bantu tambah lagi di akhirat.
Kalau seorang isteri asyik merungut,mulut selalu muncung terhadap suami dia tak akan dapat pahala extra ini.

Manakala suami pula mempunyai tugas-tugas berat didalam dan diluar rumah, segala dosa-dosa anak isteri yang tak dididik dia akan tanggung ditambah lagi dengan dosa-dosa yang lain..
Dinasihatkan kepada semua wanita supaya faham akan syariat Allah agar tidak derhaka denganNya.

Sesungguhnya wanita dijadikan daripada rusuk kiri lelaki.Dia bukan dicipta dari kepala ke kaki,juga bukan dari tapak kaki. Dia dicipta dari sebelah rusuk kiri lelaki supaya dia hampir kepada kamu(lelaki) ,lengan lelaki dicipta untuk mempertahankan wanita,dekat dengan hati lelaki untuk disayangi.

Perempuan satu ANUGERAH

1. Doa perempuan lebih makbul daripada lelaki kerana sifat penyayangnya yang lebih kuat daripada lelaki. Ketika ditanya kepada Rasulullah s.a.w. akan hal tersebut, jawab Baginda s.a.w., "Ibu lebih penyayang daripada bapa dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia".

2. Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya, maka beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah s.w..t. mencatatkan baginya setiap hari dengan 1,000 kebajikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan

3. Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah s.w.t. mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah s.w.t.

4. Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah dia dari dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya.

5. Apabila telah lahir anak lalu disusui, maka bagi ibu itu setiap satu tegukan daripada susunya diberi satu kebajikan.

6. Apabila semalaman ibu tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit,maka Allah s.w.t. memberinya pahala seperti memerdekakan 70 hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah s.w.t.

7. Barangsiapa yang menggembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah s.w.t. dan orang yang takutkan Allah s.w.t., akan diharamkan api neraka ke atas tubuhnya.

8. Barangsiapa membawa hadiah, (barang makanan dari pasar ke rumah lalu diberikan kepada keluarganya, maka pahalanya seperti bersedekah).Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki. Maka barangsiapa yang menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail.

9. Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama, maka Allah s.w.t. memasukkan dia ke dalam syurga lebih dahulu daripada suaminya (10,000 tahun).

10. Perempuan apabila sembahyang lima waktu, puasa bulan Ramadhan,memelihara kehormatannya serta taat akan suaminya, masuklah dia dari pintu syurga mana sahaja yang dikehendaki.

11. Wanita yang solehah (baik) itu lebih baik daripada 1,000 lelaki yang soleh.

12. Aisyah berkata, "Aku bertanya kepada Rasulullah s.a.w, siapakah yang lebih besar haknya terhadap wanita? Jawab Rasulullah s.a..w., "Suaminya". "Siapa pula berhak terhadap lelaki?" Jawab Rasulullah s.a.w, "Ibunya".

13. Apabila memanggil akan engkau dua orang ibubapamu, maka jawablah panggilan ibumu dahulu.

14. Wanita yang taat akan suaminya, semua ikan-ikan di laut, burung di udara, malaikat di langit, matahari dan bulan semua beristighfar baginya selama mana dia taat kepada suaminya serta menjaga sembahyang dan puasanya.

15. Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya akan tertutup pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu syurga. Masuklah dari mana-mana pintu yang dia kehendaki dengan tidak dihisab.

16. Syurga itu di bawah tapak kaki ibu.

17. Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya akan tinggal bersama aku (Nabi s.a.w) di dalam syurga.

18. Barangsiapa mempunyai tiga anak perempuan atau tiga saudara perempuan atau dua anak perempuan atau dua saudara perempuan lalu dia bersikap ihsan dalam pergaulan dengan mereka dan mendidik mereka dengan penuh rasa takwa serta bertanggungjawab, maka baginya syurga.

19. Daripada Aisyah r.a. "Barangsiapa yang diuji dengan sesuatu daripada anak-anak perempuan lalu dia berbuat baik kepada mereka, maka mereka akan menjadi penghalang baginya daripada api neraka."

Lunch...

Hari ni masak simple sajek.. Sebab tak tau nak masak ape!!! Ngeh3... Okla tu kan.. berasap gak dapo umahku ini..


Ayam Goreng Halia wif Sos Tiram
Resepi ni main taram jek. Takpela.. yg penting ada taste tu...
Ayam d gaul ngan sikit garam & serbuk kunyit. Goreng dalam minyak yg agak2 je.. Hampir masak, masukkan hirisan halia dalam 2cm, bawang besau, cili hijau + cili api merah.. Kacau bagi rata.. masukkan sos tiram secukup rasa & sikit lada sulah. Tambah sket gula tuk balance rasa masin tuh.. Senangkan??? Muahahaha...tengok hb makan berselera jek... hehehehhe..




Tomyam Sotong
Pokok Limau purut sakit perut..tu yang takde kot.. puas aku cari tak jumpe.. Guna sotong jek sebagai bahan utamanya.. Yg lenlain tu sayuq2 jer.. Bagus tuk org yg sedang mendietkan diri.. Tak payah makan ngan nasi.




Kari Kepala Ikan & Pucuk Paku Goreng wif Cendawan.
Rezeki lagik. Alhamdulillah. Jiran aku bagi t/hari tadi masa dia nak amik her baby kat sini. Arini kak Zaharah tak keje sbb anak sulung dia tak sihat.. demam, muntah2 & cirit birit. Anto c kecik jugak kat atas sbb nak bawak kakaknya ke Klinik... Harap2 Izzati cepat sembuh..

Lempeng bekpes.....

Bangun kul 5.30pg.. puas perah otak nak wat pe tuk bekpes hb pagi nih.. Sebab cuti bulanan.. pas cuci muka terus ke dapo.. Termenung lagik.. sebab takde idea nak masak ape. Nak wat nasi goreng, nasi dah hb abiskan malam tadi.. Nak wat jemput2.. cam boring laks.. Nak goreng macaroni, cam leceh nak rebus2 dulu laks. Korek sana bukak sini.. tup2 jam dah kul 6pg. Huhuhu..ada masa tak sampai 1/2 j tuk buat bekpes, sbb hb gi skul dalam 6.30pg.
At last........


Siap gak 5 keping lempeng ngan pencicahnya.. sambal ikan bilis. Sib baik ada cili blend dalam esbok, cepat sket kejenya. Tak sampai 20 min...suma dah terhidang atas meja... Sedap!! Lempeng besau2.. kenyang perut!!!

Nasi Lemak lagik!!!!

Ntah nape malas tul nak membebel cam biasa.. Layan je la gambo yek..

Ni menu hari minggu.. Nasi Lemak lagik!!!. Cam selalu.. buat nasi lemak, tuk bekpes sekali ngan lunch.. Sebab hari minggu tu nak cleaning habis2an my home.. Abis semua aku buang..... Muahahahaha...


Ala Buffet.... Jom makan.. Sehinggit berkali2 tambah... ekekekek..



Bilis Goreng ngan Kacang goreng tanpa minyak.. geng ngan timun..



Sambal Bilis Campur...



Aksesori Tambahan..

Pe nama buah ni??

Salam pagi d hari pertama minggu ini...

Apa nama buah ni ek??
Jiran depan umah bagi buah ni.. Bau & isi ala2 mangga.. tapi rupa berbeza. Aku tak tau lak namanya aper.. Kena makan bile dah betul2 masak ke?? @ leh makan muda cam makan mangga tuh?? Buah ni rasanya masih muda, sebab keras kedegung jek!! Buah rambutan & langsat yg datang sekalik ngan buah ni.. dah abis masuk perut.. Alhamdulillah..



Kalau buah ni aku kenal le sesangat.. Beli masa kuar sabtu lepas.. Anak2 suka.. tapi makan kena kupas kulit & buang biji dulu ler.. Rajin abahnya melayan!!!

Ada apa??...Macam2 ada!! ehehehe

Salam d Hari Jumaat.. Penghulu segala hari..

Ntah nape ek... sejak akhir2 ni memang malas tul nak update blog nih.. Kadang dah beria amik gambo.. tapi terbiar jek perap kat dalam lappie nih.. huhuhu.. Menerjah.. menjengah & meninjau blog orang lain pun tak sempat.. Apa kehal la mokcik sorang ni ek???

Oh ye.. Petang ni Bajet 2010 kan!! Agak2nya ada ke idak ye bonus tuk gomen tahun nih.. Bestnya kalau adeee..... Hikhik.. seronok ngalahkan aku yg keje.. Yelahkan.. tumpang seronok tuk hb.. & tumpang guna duit bonus tu lar.. Muahahahah.. Harap2 PM kita bermurah hati nak bagi bonus... InsyaAllah..

Takde benda pun yang nak d share... Masak biasa2 jek..


Puding Roti Marble by Kak Hana
Buat malam tadi.. Kes nak perabiskan roti.. Sebenarnya asik tertangguh jek nak buat puding ni.. dari sebuku ke sebuku roti di beli.. abis wat makan gitu jek.. So, sebelum roti tu abis lagik.. aku buatla pas isyak semalam. Dah siap2 buh dalam bekas.. tuk d berikan pada jiran2ku itew...



Karipap ni buat spesel tuk adik. Tuk lunch & dinner dia skalik.. Stok mee dah abis.. Mesin mee lak wat hal.. Jammed! Agaknya terlebih jamming.. So, merajinkan diri gelek karipap.. At least kenyang & makan c kecik tu dr x moh makan langsung!! Payah2 kalau cerewet pasal makan nih!! Buat karipap c kakak leh join skalik..



Sedia untuk d frozenkan.



Bihoon Goreng Lada Sulah wif Ayam...
Tuk kami dua orang jer... Anak2 mana layannn..

Scroll bawah untuk N3 Terbaru...:)

JOM JENGOK2..MANA TAU ADA YANG BERKENAN KE.. SAMBIL LEPAK2, DOK USHA2 LER. JANGAN LEPASKAN PELUANG UNTUK MILIKI APA YANG KORANG INGINKAN.. GERENTI...PUAS HATI!! Meh lepak kat TupperwareKu