Ratings and Recommendations by outbrain

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Berasaskan c Raja Buah............

Hari pertama d bulan Julai... Sekejap je dah berlalu 1/2 tahun dalam tahun 2009 ni kan??...

Cepat masa berlalu...

Hari ni nak mengomel ape yer? Mood tu masih ada malas yang suam2 horlicks. Tapi lebih baik dari semalam2 nyer... Harap2nye akan bertambah baik & mantap dari hari ke hari... huhuhu...

Sebenarnya menu arini menu cuba2 aku...bak kata omputeh, try n error. Dari nak tido malam tadi dok pikir nak wat resepi nih. Yelahkan, stok tempoyak yang d import dr Kota Tinggi banyak lagi. Asik2 makan gitu jer ngan cili tumbuk @ cili jeruk. Memang sedap, cuma la ni nak cuba mempelbagaikan resepi berasaskan tempoyak nih. tak taula kalau ada tersama @ terkembar ngan resepi sesape d luar sana. Hihihihi...


Ayam Pedas Tempoyak.
Memang masuk ngan tekak jawa ku ini.. Aku sukakan rasanye...& tentunya masyuk bila makan ngan nasi panas2...(masuk lif tekan sendrik! sape lagi nak puji kan!!!!)


Close-up sket ngan lebih pencahayaan...Yummy!!!

Nak kongsi resepi gaklah.....lagi pedas lagi sedap tau!! bagi yang antu pedas cam aku & hb lehlah tambah lagi kuantiti cili tu, wat lagi berapi... ekekek... resepi dah aku paste kat myR..(aku tak banyak resepi nak share, mak budak baru blajo le katakan!!

  • 400g ayam yang dipotong kecil2, & digaul garam kunyit
  • *3 biji bawang merah
  • *3 ulas bawang putih
  • *1/2 inci halia
  • *10 biji cili api - terpulang ikut suka, lagi pedas lagi best
  • 1 batang serai d titik
  • 1/2 biji bawang besar di hiris
  • 2 sudu besar penuh tempoyak
  • 1/2 cawan air
  • 1 helai daun kunyit - optional
  • beberapa biji tomato ceri dibelah 2 - optional

Cara-cara

  1. Panaskan minyak, goreng ayam separuh masak
  2. Ketepikan ayam goreng tadi, kurangkan minyak goreng ayam tu, agak2 banyaknye. Then, tumis bahan bertanda * yang di tumbuk & serai hingga naik bau.
  3. Masukkan pula bawang besar hiris tu. Kacau rata.
  4. Masukkan ayam goreng 1/2 masak tadi, kacau lagi & masukkan tempoyak.
  5. Tambah 1/2 cawan air tu & kacau lagi.
  6. Perasakan secukupnya ikut citarasa masing2. Biar ayam betul2 masak. Tambah hirisan daun kunyit & tomato ceri.
  7. p/s: kalau suka banyak kuah, leh tambah lagi kuantiti air... makan ngan nasi panas.. sedapppppppp....



Ni plak, menu pencuci perut. Pulut ngan kuah durian. takde durian fresh... mahallah.. Huhuuuuhuhu... So, aku gunakan jem durian yang mak bawak aritu. Modified jadi kuah durian @ serawa yang enak berkrim d sukai aku! Sama je rasanye, cuma takde la durian seketul2 tuh.
Pas makan ni mesti termenung......sebab berat dah bertambah! isk..isk..iskk...

Jom layannnnnnnnnn.........

No comments:

Post a Comment

Scroll bawah untuk N3 Terbaru...:)

JOM JENGOK2..MANA TAU ADA YANG BERKENAN KE.. SAMBIL LEPAK2, DOK USHA2 LER. JANGAN LEPASKAN PELUANG UNTUK MILIKI APA YANG KORANG INGINKAN.. GERENTI...PUAS HATI!! Meh lepak kat TupperwareKu