Ratings and Recommendations by outbrain

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

D hari rabu..............

Pagi tadi aku tengok MHI, ada cite pasal jiran. Bila kali terakhir kita bertegur sapa ngan jiran??.. Camne ngan u all suma?...Selalunya kalau kat kampung takde masalah kot, sebab kita boleh d katakan kenal ngn majoriti jiran.. Kalau ikut Islam, 40 orang depan belakang kiri kanan d kira jiran kita. Tapi kalau kat bandar...rasa2 u all kenal tak ngan jiran2??
Aku d besarkan & membesar dalam suasana ala2 kampung...di Felda!.. jadi aku boleh d katakan mengenali pakcik makcik jiran2ku itew. Bile pas SPM aku sambung blajo kat UPM, aku selalu g umah makcik aku yang kat Bangi...Pelik bile makcik aku tak kenal pun jiran sebelah umah dia...padahal dah berbelas tahun dok kawasan perumahan tu!.. Nama pun tak tau!.. Mungkin sebab dia kerja & busy...tapi bila bertembung pun tak bersapa, tu dikira aneh!.. Mungkin tu bezanya jiran d kampung & bandar kan? Tak begitu care ngan orang sekeliling. Adakah betul macam tu??

Hukalooh...sowi ek. :)
Tetiba citer pasal jiran plak. Pe2pun jiran adalah insan yang paling dekat dengan kita & amat2 d perlukan jika ada pe2 berlaku, berbanding ngan sedara mara yang jauh & susah untuk kita memerlukan bantuan dengan segera!!....

Berbalik pada menu arini, ingatkan nak makan yang simple2 aje... So...jadilah beberapa juadah yang biasa2...Bila dah siap nampak banyak lauk lak, tak termasuk sup telur anak2... aiyooo...
Layan ajelah.............

Sambal bilis...Salah satu lauk pebret kat umah mak. Lauk abah masa kecik2, dicicah ngan ubi kayu... Lagi pedas lagi syiok... Hb pun suka.



Telur dadar jek!...



Extra menu...sup tulang! Lagi & lagi...Dah lebih 2 week terperap kat esbok... Dah nak reput pun. Sian lak aku tengok dia kesejukan...so jadila sup, walaupun daun sup tarak!!




Lebihan ayam masak kicap anak2 semalam. Di modified jadi ayam sambal kering. Sedap tau!!

2 comments:

  1. salam

    kakyong dok rumah jer.. so at least pepagi memang harus bertegur sapa dgn jiran.. jiran2 sebuk nak kuor g kojer.. kita pun buat2 sibuk gak kat laman rumah.. heheh, sidai kain ler.. dpt gak sembang2 sket & bertanyer kabo...

    tp suami ku memang hari2 bertenggek nyembang di rumah jiran.. kami isteri2 ni tak buat mesyuarat tingkap tp ayah2 plak yg sibuk bermesyuarat tingkap... takkesah lah, janji nanti kalo ade kenduri kendara senang nak tolong menolong..

    ReplyDelete
  2. salam...
    betul tu kak yong..jiran2 memang penting!.
    tapi cam sy yg dok kat flat kuarters guru ni takde laman...sidai kain kat beranda jer... jumpe jiran sekali sekala sbb depa busy...keje.. tp bila dah jumpa, sembang tak reti stop....

    ReplyDelete

Scroll bawah untuk N3 Terbaru...:)

JOM JENGOK2..MANA TAU ADA YANG BERKENAN KE.. SAMBIL LEPAK2, DOK USHA2 LER. JANGAN LEPASKAN PELUANG UNTUK MILIKI APA YANG KORANG INGINKAN.. GERENTI...PUAS HATI!! Meh lepak kat TupperwareKu